Přes 11 tisíc lidí letos navštívilo Czerninský zámek v Chudenicích

23. prosinec 2016

Rekordní návštěvnost zaznamenal letos starý Czerninský zámek v Chudenicích na Klatovsku. Lidi přitáhla řada akcí, oživené prohlídky a podle správců památky se podařila i dobrá propagace.

„Oproti minulým letům byla letošní turistická sezona na starém Czerninském zámku úspěšná, dokonce i rekordní. Před pěti lety náš zámek navštívilo kolem 1 500 návštěvníků. Letos jich bylo jedenáct tisíc pět set. Většinou přicházely rodiny s dětmi a zájezdy seniorů,“ říká Ludvík Pouza.

O zámek se zvětšil zájem hlavně díky propagaci. „Máme nové facebookové stránky, na kterých se denně snažíme aktualizovat informace o historii rodu Czernínů, zámku i samotných Chudenic. Facebookové stránky denně navštíví přibližně dva tisíce návštěvníků. K Propagaci patří i pořádání různých akcí jako jsou třeba oživené prohlídky nebo premiérově Vánoce na zámku," dodává Prouza.

Příští rok by se na zámku mělo pro veřejnost otevřít dosud nepřístupné zámecké sklepení. To se nachází pod zámeckým nádvořím. V budoucnu by v podzemí měla vzniknout nová expozice Chudenice gotické. Cílem výstavy bude připomenout nejstarší historii Chudenic.

Oživené prohlídky budou pokračovat i příští rok

„Na začátku července ve dnech státních svátků vždy děláme denní oživené prohlídky. Návštěvníci prochází zámek a my se jim snažíme přiblížit dobu, kdy tady žili Czernínové. Letos jsme oživili i zámeckou kuchyni v čemž bychom rádi pokračovali i nadále. Návštěvníky vezmeme i do místností, kam se normálně nechodí a kde mohou vidět přímo pana hraběte či paní hraběnku. Zajímavou akcí jsou i noční oživené prohlídky, které jsou tematické a konají se o pouti,“ doplnil Ludvík Pouza.

Další program mají správci zámku přichystaný na Velikonoce, tuto akci doprovodí tradiční tvořivé dílny. A v plánech na příští rok je i výstava děl herečky Ivy Hüttnerové.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio