Přeštice - bašta národní házené

17. květen 2018 13:00

Přeštice - jedno z center jižního Plzeňska je často jen takovým průjezdním městem pro řidiče mířících na Šumavu. Zastavit se tady ale má smysl. Třeba kvůli nádherné dominantě - kostelu Nanebevzetí Panny Marie, určitě už jste slyšeli o legendární soše přeštických vepříků, ale velkou cenností je i národní házená.

Právě Přeštice jsou současně jednou z největších bašt tohoto ryze českého sportu. Navíc, v letošním roce je to 90 let, kdy se v Přešticích začala národní házená hrát. Jedním z dárků bylo i hostitelství takového pomyslného mistrovství světa národních házenkářů - mezizemského utkání Čechy - Morava.  

Vůbec první duel se odehrál v roce 1926. Skončil výhrou Čech 5:1 a považte, zápas v Praze sledovalo 12 tisíc diváků. Ze současného pohledu neuvěřitelná návštěva. Ale až od roku 1942 se oba reprezentační výběry střetávají pravidelně.

Posledních několik let se až na výjimky obvykle radují hráči a hráčky z Čech. A stejný scénář mělo i letošní měření sil v Přešticích. Muži zvítězili 17:8, ženy podobně jednoznačně 18:11. 

Kromě toho se také v Přešticích vyhlašovali ti nejlepší hráči za minulý rok. Už podruhé za sebou si tuhle trofej odnesl Lukáš Zimmermann z Tymákova a podobný dres, tedy ten tymákovský, obléká také nejlepší žena - Pavla Šmídlová.

Chcete-li si vychutnat západočeskou národní házenou na vlastní oči, pak si nenechte ujít play-off naší nejvyšší soutěže. Čtvrtfinále mužů začíná 3. června. Boje o nejcennější trofej pak vypuknou 17. června.

autor: jnm
Spustit audio

Nejnovější zprávy