Přeštice se konečně dočkají obchvatu města

4. září 2017

Obyvatelé sedmitisícových Přeštic na jižním Plzeňku se po desítkách let čekání konečně dočkají obchvatu města. Nová silnice ve směru z Plzně na Klatovy, Železnou Rudu a dále do Německa bude stát přibližně jednu miliardu korun.

Městem denně průměrně projede zhruba 20 tisíc aut. Podle starosty Karla Naxera nemohou občané často kvůli velkému provozu ani přejít silnici. Obzvlášť nebezpečné to je pro děti, protože budovy škol jsou na opačných stranách města.

Na obchvat Přeštic tedy všichni netrpělivě čekají. „Podle aktuálních zpráv Ředitelství silnic a dálnic, která má stavbu na seznamu priorit, není nic, co by mělo proces zastavit nebo zabrzdit." řekl starosta.

Stavba by měla začít kolem roku 2020. Je rozdělena na dvě etapy a potrvá zhruba tři roky

První etapa povede od konce čtyřproudého přivaděče na Vysoké za Plzní k poslední křižovatce před Přešticemi, kde je odbočka na Dnešice a na Dolní Lukavici, k ní povedou nově čtyři pruhy. Vznikne tam velký kruhový objezd, pokračování na Přeštice bude dvouproudé. Obchvat obejde město a napojí se na silnici I/27 ve směru na Lužany. Trasa bude křížit trať a vznikne na ní několik mostů.

Obchvat Přeštic bude měřit zhruba pět kilometrů, celkem se jedná o deset kilometrů. Jako první se začne stavět část z Vysoké ke křižovatce na Dnešice. U první etapy se ŘSD už podařilo vykoupit přibližně 90 procent pozemků a druhé etapy je Město Přeštice připraveno s výkupy pomoci a poskytnout seznam vlastníků.

Po dokončení obou staveb se cesta z Přeštic zkrátí o několik minut. Navíc se vyřeší dva úseky častých dopravních nehod. V křižovatce na Dnešice vznikne kruhový objezd a odpadne průjezd Horní Lukavicí, kde policie dokonce změnila dopravní značení. „V létě se u Horní Lukavice stalo několik vážných dopravních nehod. K obchvatům se stavíme velmi pozitivně,“ uvedl vedoucí krajské dopravní policie Vladimír Toman.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio