Při příležitosti dne veteránů byl v Plzni odhalen nový pomník

12. listopad 2007

V plzeňském parku Homolka byl slavnostně odhalen nový pomník věnovaný legionářům a válečným veteránům. Nahradil památník, který nebyl na nepříliš vhodném místě - před budovou hlavního vlakového nádraží, kde navíc původně stával památník Klementa Gottwalda. Slavnostní odhalení se uskutečnilo v rámci vzpomínkové akce u příležitosti Dne válečných veteránů. Té se zúčastnilo zhruba 250 lidí.Náklady na pořízení pomníku činí přibližně 640 tisíc korun, město na něj přispělo částkou 400 tisíc korun.

Zrealizovat výstavbu nového pomníku na důstojném místě se podařilo po několika letech úsilí. Výstavba pomníku se mohla uskutečnit především díky finanční podpoře magistrátu, krajského úřadu a úřadů městských obvodů. Město Plzeň také vybralo místo v parku na Homolce. Ruce k dílu přiložili také členové Československé obce legionářské, kteří zdarma odvedli některé práce.

Pomník v parku Homolka u náměstí Milady Horákové nahradil dosavadní pomník u nádraží, který nevyhovoval jak umístěním, tak i tím, že monolit původně pocházel z pomníku Klementa Gottwalda. Dříve se uvažovalo o tom, že pomník se jen přemístí, protože by vadil při připravované rekonstrukci nádraží, nakonec se ale postavil zcela nový.

Na novém místě byl pomník zakomponován do už stojící zdi. U ní nyní stojí žulový hrubě otesaný monolit se třemi pamětními deskami, jedna je věnována Československé obci legionářské, druhá Sdružení válečných veteránů a na třetí je věnování památce padlých v boji za mír.

Den válečných veteránů připomíná 11. listopad 1918, kdy bylo uzavřeno příměří mezi státy Dohody a Německem a skončila první světová válka. V Plzeňském kraji organizace válečných veteránů sdružují kolem 300 lidí.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio