Přikrmování ptactva má svůj smysl. Víte, co sypat do krmítka?

7. leden 2021

Člověk je občas puzen touhou spáchat dobrý skutek a třeba krmení ptáčků v zimě k takovým skutkům patří. Jenže někdy naděláme víc škody než užitku. Čím ptáčkům přilepšit a neublížit jim poradil ředitel Národního parku České Švýcarsko a ornitolog Pavel Benda.

Nejlepší pro krmení jsou olejnatá semínka, takřka ideální jsou semínka slunečnice, které mají rádi různí ptáčci. Ale můžeme přidat mák, len nebo ořechy. A pokud se vám nechce pro ptáčky pracně louskat vlašské ořechy, stačí ty ořechy rozšlápnout a v krmítku už si to ptáci vyzobou sami.

Klasikou jsou kousky loje nebo lojové koule a válečky, které se dají koupit. Taky můžete semínka zalít do tuku v plastové krabičce nebo půlky kokosového ořechu a po zatuhnutí zavěsit na strom dnem vzhůru, aby krmení nezapadalo sněhem.

Pozor na skleněné plochy

Většinou chceme mít na krmítko výhled, abychom se mohli kochat, ale nevhodné je umístění u velkých skleněných ploch, kde ptákům hrozí i zranění. A krmítko by mělo být umístěné takovým způsobem, aby do něj nemohly kočky.

Ke krmení vodních ptáků – labutí a kachen a ani do krmítek na zahradě nikdy nepoužíváme zbytky lidského jídla, slané, kořeněné nebo plesnivé potraviny. Místo dobrého skutku byste tak mohli poškodit ptačí zdraví nebo dokonce způsobit úhyn.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.