Příliš mnoho psů, zajícova smrt. Přímo v praxi dokazují toto přísloví nálezy stržené nebo uštvané zvěře

19. leden 2017

Zápal plic, vysílení a dokonce i smrt. Takový je někdy osud divoké zvěře v okolí měst. A důvodem jsou volně pobíhající psi, kteří divokou často pěkně proženou. Jenže zatímco pes si doma pěkně odpočine v pelíšku a v teple, divoká zvířata v zimě tolik potřebnou energii už nenaberou. A za chvíli už je navíc prohání další odpočatý pejsek. Lesníci v Plzni na tento problém upozorňují netradičním způsobem. Po lese rozmístili fotografie se strženou zvěří.

Na stromech visí fotografie s uštvanou a potrhanou srnčí zvěří s nápisem „Jste si jistí, že to nebyl váš pes?“. Lesník Milan Sekáč vysvětluje, jak je to ve skutečnosti s volně pobíhajícími psy:

Na stromech visí fotografie s uštvanou a potrhanou srnčí zvěří s nápisem „Jste si jistí, že to nebyl váš pes?“

„Bohužel pro nás lesníky v okolí větších měst, je to běžná záležitost, se kterou se setkáváme. Často od lidí slýcháme, že jejich pes zvěři neublíží, maximálně se za nimi proběhne. Ale srnčí zvěř má jedinou šanci, jak si zachránit život, a to je útěk. Když se stane, že za jeden den utíká po několikáté, může se stát, že už jí nebudou stačit síly. Pes jí buď dostihne a zakousne, anebo srna vysílením umře. U zvěře se potom mohou objevit nemoci jako je zápal plic, a to pro ně bohužel opět znamená smrt.“

Cedule rozmístěné po lese by na tento problém měly všechny pejskaře upozornit. Mnozí z nich si důsledky volného pobíhání psů mnohdy ani neuvědomují. „Snažili jsme se lidi slušným způsobem upozornit, aby měli psa minimálně pod kontrolou. Bohužel většina z nich na to nebere vůbec ohled. Přistoupili jsme tedy k výrobě cedulí z fotek, které jsme v nejbližším okolí pořídili, a na nichž jsou mnohdy až drastické záběry,“ vysvětluje Řezáč.

Neukáznění návštěvníci lesa trápili hajné i v minulosti, což dokazuje i zákazová tabule z roku 1902

Lesníci se rozhodli jednat

Jedním z hlavních impulsů, které donutilo lesníky jednat, bylo, jak popisuje Milan Sekáč, že během jednoho měsíce našli tři kusy stržené zvěře volně pobíhajícími psy. Výrobou cedulí byla snaha aspoň nějakým způsobem zvířata ochránit.

„Nechceme lidem zakazovat přístup do lesa. Jen bychom je rádi přiměli, aby trochu přemýšleli. Vždy když máme na návštěvě nějaký dětský školní kolektiv, říkáme jim, aby se v lese chovali stejně, jako když přijdou k někomu na návštěvu. Protože v lese jsou doma zvířata. Byli bychom rádi, kdyby si toto uvědomili i dospělí a začali se podle toho chovat,“ doplnil Milan Sekáč.

Lesníci najdou v okolí Plzně zhruba 15 kusů stržené zvěře za rok a přibližně stejný počet musí zastřelit kvůli zraněním, které si štvaná zvěř přivodí.

autor: jik
Spustit audio