Připomeňme si slavný film Rock Around The Clock

14. březen 2020

14. března 1956 měl premiéru film Rock Around The Clock, ve kterém si zahrálo mnoho idolů tehdejší mládeže - Bill Haley, Freddie Bell and Bellboys nebo Platters. Film obletěl celý svět a všude sklízel velký ohlas.

Jeden z nejslavnějších jazzmanů Count Basie v r. 1957 prohlásil: Vím, že mne za to, co teď povím, budete proklínat. Ale já myslím, že jeden z důvodů, proč jde jazz opět nahoru je r a roll. Protože je na něm pozitivní jedno: Mladí opět začali tancovat. Tancovat do rytmu. A to je pro nás jazzmany požehnání, protože chuť k tancování začínala klesat skoro až na bod mrazu. V době tohoto prohlášení byl rock´n´roll ve světě skutečně hudbou č. 1. Okouzlil miliony posluchačů nejen díky obrovskému prodeji desek s touto muzikou, ale i díky filmům, ve kterých zazněl.

12. dubna v padesátém čtvrtém roce nahrál Bill Haley v New Yorku legendární skladbu Rock Around The Clock. Skladba prošla nejprve bez povšimnutí, ale když zazněla ve filmu Billboard Jungle, stala se obrovským hitem. Ještě na začátku 21. století byla nejprodávanější rockovou nahrávkou na světě. A její název dal také jméno filmu Rock Around The Clock. Jednalo se o první hudební film s rockovou hudbou a vedle Haleyho si v něm zahráli ještě další, v té době populární muzikanti, jako Freddie Bell and Bellboys nebo Platters. A rovněž dee jay Alan Freed, který jako první použil výraz r a roll pro označení hudebního žánru.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.