Připomeňte si Rudolfa Cortése. Dnes má 100. výročí narození

16. březen 2021

Dnes už pozapomenutý, přesto byl kdysi hvězdou. Plzeňský rodák Rudolf Cortés byl v 50. létech králem české pop-music. Mohl z něho být český Frank Sinatra nebo Bing Crosby, to by ale musel žít v jiném kraji. Rudolf Cortés se ale narodil v Čechách. 

Pocházel z rodiny plzeňských pivovarských bednářů, narodil se zde v roce 1921, otec si z práce v Uruguayi přivedl ženu Mercedes Cortés, podle níž si později Rudolf zvolil pseudonym, nejprve používal své původní vlastní jméno, Rudolf Kreisinger. Vyučil se kožešníkem a pracoval v Praze. Poslední rok války strávil Rudolf Cortés jako totálně nasazený v plzeňské Škodovce.

Od roku 1947 zpíval s orchestrem Karla Vlacha. Účinkoval s ním až do roku 1956, to už byl ale tak populární, že si mohl dovolit vystupovat s vlastní skupinou. Bez jakýchkoli potíží zvládal zpěv na mikrofon, disponoval barevným, sametově sytým, mužným barytonem, přičemž jeho nejsilnější stránkou byly pomalé, lyrické písně. Oceňován byl také za péči o srozumitelnost textu. Rudolf Cortéz byl profesionál i po herecké stránce v rámci divadelních a filmových rolí, hrál například ve filmu Divotvorný klobouk, Hvězda jede na jih nebo Limonádový Joe.

Kariéru Rudolfa Cortése zastavila už po padesátce se rozvíjející Alzheimerova choroba, poslední čtyři roky života strávil v léčebně, kde ve věku 65 let i zemřel.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.