Připomínáme si 600. výročí dobytí kláštera v Pomuku

25. duben 2020 08:20

Přesně před šesti sty lety husité dobyli a vypálili cisterciácký klášter v Pomuku na jižním Plzeňsku. Stalo se tak 25. dubna roku 1420. Šlo o jeden z nejvýznamnějších středověkých klášterů u nás. Mniši v jeho okolí těžili zlato i stříbro. Samotné vypálení kláštera neznamenalo jeho konec. Ten přišel o něco později.

Pokud se na jižní Plzeňsko vypravíte dnes, objevíte pod Zelenou horou obec Klášter a také řadu památek na kdysi významnou církevní stavbu. „Zůstatek čtvrté vstupní brány a hřbitovní zeď s gotickým portálem. Dále kostel sv. Markéty, který byl postaven na místě jednoho z vypálených kostelů, kterých bylo celkem sedm,“ popsala pozůstatky kláštera místní kronikářka Božena Rotová.

Podle pověsti měl jeden z klášterních kostelů dokonce zlatou střechu a byla zde údajně také zlatá křížová cesta.

Před 600 lety byl hlavním cílem husitů majetek. Nešlo o velkou bitvu a dlouhé obléhání a ani nejsou zmínky o zabitých mniších. Ti se do kláštera ostatně i vrátili a dělali všechno proto, aby se klášter obnovil. Jejich úsilí trvalo celou polovinu 16. století.

Definitivním důvodem zániku kláštera nebylo jeho vypálení, ale neúspěšná restituce klášterního majetku po ukončení husitských válek. Také ekonomické problémy, zadlužení a podobně. Vysvětlil Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

Kámen z kláštera byl použit na stavbu domů

O zánik kláštera se výrazně postarali místní lidé, kteří použili kámen na stavbu vlastních domů. „Tím, že to nebylo ostrým řezem, ale že to byl postupný několik set let trvající vývoj, došlo k tomu, že dnešní vesnice zachovává řadu prostorových a geografických prvků kláštera,“ dodal Široký.

Jak klášter vypadal, se dozvíte v Městském muzeu v Nepomuku. Ve vitrínách najdete řadu kamenných zbytků. Jsou zde například reliéfní obkladové desky, fiály, okenní kružby a další. „Hlavním bodem celé expozice je trojrozměrný model celého kláštera. Vznikl podle toho, jak víme, že cisterciáci kláštery stavěli a také podle toho, co archeologové zjistili přímo na lokalitě. Na modelu jsou vyznačena místa, která jsou v obci Klášter dodnes k vidění,“ doplnila Svatoslava Kožíková z městského muzea.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio