Pro ovoce přímo do sadu. V sadech Nebílovy u Plzně vrcholí sklizeň třešní

15. červenec 2022 17:30, aktualizováno

V ovocných sadech v Nebílovech na jižním Plzeňsku letos očekávají velkou úrodu ovoce. Napomohlo tomu příznivé jarní počasí. V těchto dnech vrcholí sezona třešní. Většinu jich sklidí lidé samosběrem. Do sadů denně přijíždějí desítky zájemců, kteří si chtějí natrhat ovoce přímo ze stromů.

Za kilo vlastnoručně natrhaných třešní zaplatí lidé v ovocných sadech v Nebílovech na jižním Plzeňsku 60 korun. V obchodě by to bylo víc než dvakrát tolik. Proto do sadů přijíždí kolem 50 zájemců denně. Lidé mají možnost si tam zakoupit už i sesbírané třešně, ale většina úrody se nechávala sklidit samosběrem, o který je velký zájem.

„Je to pro nás efektivnější. Je i zajímavá cena, nemusí nás trápit podmínky velkoobchodů a zákazníci jsou spokojeni,“ vysvětlila vedoucí sadů Jana Zikmundová. Se samosběrem se začalo v Nebílovech už vloni. To však nebyla tak velká úroda. Třešně na prodej v sadech trhají od konce června brigádníci z Ukrajiny.

Letošní úroda ovoce by měla být veliká

Zdá se, že letošní úroda třešní a jiného ovoce bude slušná. Kolem 4 tun třešní se sklidilo jen v červnu, kdy se začínalo se sklizní až téměř na konci měsíce. „Troufnu si odhadnout, že třešní bude sklizeno kolem 15 tun. Loni jsme sklidili něco kolem 5 tun, protože byly mrazy a třešní bylo méně,“ doplnila statistiku Jana Zikmundová.

Samosběr třešní se chýlí ke konci. V sadech ale pokračuje sezóna kanadských borůvek. Na přelomu července a srpna budou následovat švestky a ve druhé polovině srpna bude čas jablek a také hrušek.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio