Proč mají (nejen) strakoničtí dudáci začarované dudy

Dudy jsou nástroj prastarý, po celém světě rozšířený a ďábelský: dá se jimi vyvolat láska, roztančit dav i rozpoutat válka. Hraje se na ně stejným způsobem, ale v každé zemi znějí jinak.

Dudáci putují cí po kraji byli šiřitelé zpráv a kultury – byť se jim jejich nástroj často stal osudným a umírali na sepsi z vdechovaných toxinů zevnitř. Než jim chytří (údajně čeští) kováři přidali k nástroji foukací měch a uvolnili našim dudákům ústa, takže mohli zpívat a tak rychle neumírat.

Dudáci hráli i sekáčům při ranním kosení otav

Na Mezinárodním dudáckém festivalu ve Strakonicích lze potkat a slyšet tolik typů dud i dudáků, že vás ten nástroj uhrane a okouzlí – jako kdysi Švandu a poté J. K. Tyla, který svou divadelní hrou z poloviny 19.století navždy udělal ze Strakonic centrum všeho dudáctva.

Festival ve Strakonicích se koná ob rok a lze na něm potkat samé slavné a úžasné dudáky i dudaře, kteří umějí o dudách poutavě vyprávět a excelentně na ně hrát, např. Patrik Ředina ze Strakonic nebo Miroslav Stecher z Českých Budějovic a jeho vnuk Etik Makovec. A protože dudácký festival letos doplnilo kosení luk u strakonického hradu, promluvil i jeho iniciátor Miroslav Šobr a nejmenší sekačka, šestiletá Terezka Kůsová. Jak to vypadalo na 25. ročníku Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích zaznamenala Markéta Ševčíková.

Nejmladší sekačka na dudáckém festivalu, šestiletá Terezka Kůsová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.