Projekt Chodov-net přinese lidem bezdrátové připojení na internet zdarma

11. listopad 2005

V Chodově by už v příštím roce mohli mít lidé zdarma přístup na internet přes bezdrátové připojení. Radnice totiž s pomocí dotace rozšíří nynější přípojné body a nabídne lidem i městským organizacím rychlý přístup do celosvětové počítačové sítě. Projekt Chodov-net počítá s výrazným posílením přístupových bodů bezdrátového připojení. Vytvoří nejdříve páteřní síť, která pracuje na neveřejném vysokofrekvenčním kmitočtu a na ni budou připojeny další přístupové body pro běžné bezdrátové připojení. Každý s příslušným zařízením u svého počítače se tak bude moci připojit.


S podobným projektem počítá i sousední Sokolov, který chce rovněž s pomocí dotace propojit všechny městské organizace bezdrátovým připojením a nadbytečnou kapacitu nabídnout lidem. Na projekt získal Sokolov dotaci 13 milionů korun z programů Evropské unie. Celkové náklady dosáhnou 16 milionů korun.

Bezdrátová síť v Sokolově bude v první fázi sloužit na připojení všech městských organizací, včetně škol a školek. Školy ve městě zatím využívají časově omezené připojení z programu Internet do škol a školky připojeny zatím nebyly. V druhé fázi by připojení mohli využít i obyvatelé Sokolova.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio