Projekt izraelské Plazy v Plzni má konečný termín

18. listopad 2005

Plzeňští zastupitelé řeknou 8. prosince definitivní "ano" nebo "ne" dva roky diskutovanému obchodně-zábavnímu centru, které má v centru města postavit za 1,2 miliardy korun izraelská firma Plaza. Kvůli neplnění původních termínů stavby už totiž mohlo město vypovědět Plaze 2,5 roku starou smlouvu na devětadevadesátiletý pronájem 7,4 hektarového pozemku bývalého výstaviště. Nakonec se ale obě strany dohodly na prodloužených termínech výstavby s tím, že Plaza radnici uhradí desetimilionovou pokutu.


Do roka musí mít radnice na stole povolení ke stavbě. Pokud se ale některý účastník řízení odvolá, může se stavební povolení posunout ještě maximálně o půl roku. Pokud však investor jakoukoli novou lhůtu danou dodatkem smlouvy nesplní, město může smlouvu jednostranně vypovědět a veškeré stavby i demolice přejdou bezúplatně do jeho majetku. K tomu by investor musel zaplatit desetimilionovou kauci.

V dodatku je také navrženo, že do konce roku předloží Plaza studii úprav spodní poloviny areálu za řekou, kde má vzniknout zóna pro odpočinek a volný čas. Radnice by jí pak buď do konce ledna schválila, nebo by do dvou měsíců navrhla vlastní využití a Plaza by ho musela akceptovat. Úpravy spodní části blokuje fakt, že jde o záplavové pásmo, kde nesmí vzniknout žádná pevná stavba.

Plaza, která neustále posouvala termíny pro vydání stavebního povolení, má podle jejího zástupce Marka Milosavljeviče stále zájem stavbu otevřít v roce 2007. Hlavní částí centra bude třípodlažní budova s kinem se 600 místy, centrum zábavy a 105 obchodů. Lhůta výstavby bude podle dodatku patnáctiměsíční.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio