Projekt Kultura prolomuje hranice chce posílit podnikání romských hudebních umělců v ČR

31. říjen 2023

Kultura prolomuje hranice je projektem, který podle slov jeho manažerky Markéty Bubik má za cíl posílení povědomí o romské hudební kultuře, romských hudebních umělcích a významných kulturních akcích. Více v rozhovoru, který připravil Dušan Vágai.

Dva projekty mají za cíl posílit podnikání romských hudebních umělců v ČR. Jak manažerka projektu Kultura prolomuje hranice Markéta Bubik uvádí, zároveň je cíleno na posílení povědomí o romské hudební kultuře, umělcích a významných kulturních akcích. 

„Před asi půl rokem jsme tady natáčeli rozhovor v rámci projektu Posílení kapacity asociace romských hudebních umělců v ČR. Jde o zapsaný spolek, který sdružuje několik desítek romských hudebních umělců, se kterými jsme natočili několik propagačních video medailonků. Školili jsme je v kulturním managementu a obecně v oblasti ozvučení, osvětlení, prostě v realizaci kulturních akcí. Tito umělci měli možnost se zviditelnit, propagovat svou hudbu na poli romské hudební scény.”

„S umělci nadále spolupracujeme i v rámci druhého projektu, který je vlastně podobně koncipován, oba projekty se prolínají. Jde o projekt Kultura prolomuje hranice.”

Když jsme spolu mluvili v dubnu letošního roku, přišla jste do studia s Milanem Klempárem z kapely Imperio. Jde také o účastníka projektu?

„Ano. On je účastníkem a zároveň koučem, protože pomáhal vybírat hudební skupiny a umělce pro natáčení video medailonků. Ty se natáčely nejen pro ten první projekt, který trval od loňského března do letošního června, ale i pro současný projekt, který potrvá do března příštího roku.”

„Projekty se hodně prolínají. Ve druhém z nich kapela Imperio účinkovala. Celkme se natočilo 15 video medailonků, např. Renek Kotlár, Kmotr Band, Gipsy Duo, Kamila Richterová, Klaudie Danišová, atd. Všechna videa jsou zveřejněna na YouTube a na sociálních sítích a našich webových stránkách iamthesound.eu.”

Jde tedy o muzikanty a zpěváky, kteří na veřejnosti vystupovali poprvé?

„Zhruba polovina z nich jsou amatérští umělci, kteří teprve začínají a ostatní jsou poloprofesionální umělci. Osobně jsem s nimi vedla rozhovory, ptala se jich, jak se při natáčení cítili. Záznam je také k dispozici na YouTube.”

„Natáčení probíhala ve studiu za spolupráce s Moravia Records z Drahanovic u Olomouce. Následovala vizuální stránka, tj. natáčení videoklipů. Cílem bylo tyto nezkušené umělce vyškolit tak, aby byli schopni se na scéně lépe prosadit.”

„Oba projekty financují EHP a Norské fondy. Jde o propojení české a romské hudební scény s norskou. Projekty jsou financované fondy Islandu, Lichtenštejnska a Norska a zaměřují se na snižování hospodářských a sociálních rozdílů a posilování spolupráce mezi těmito evropskými státy. Kladou důraz na sdílení a výměnu zkušeností mezi státy EU. Koordinátorem EHP a Norských fondů je ministerstvo financí.”

Více informací o projektu Kultura prolomuje hranice naleznete zde.

autor: Dušan Vágai
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.