Projekt Otevřené dveře pomáhá maminkám s návratem do práce

16. květen 2007

Snadněji se vrátit zpět do práce po mateřské a rodičovské dovolené - takovou mají šanci ženy v Chebu. Pomáhá jim v tom projekt Otevřené dveře organizovaný občanským sdružením Klubíčko. Vzdělávacím programem, financovaným s pomocí dotací od Evropské unie a Karlovarského kraje, už prošly tři desítky žen, které získaly certifikát o absolvování.

Klubíčko poskytuje služby ženám, které se starají o děti do 15 let, už sedm let. Uvědomili si tu totiž, že když maminka zůstane na mateřské dovolené, trvá to třeba u dvou dětí sedm až osm let. Cestu zpátky do práce pak hledá jen obtížně.

Logo

Projekt od podzimu nabízí ženám kurzy znalosti výpočetní techniky, profesní němčiny a angličtiny a také možnost získat řidičský průkaz. Nad rámec kurzů poskytuje Klubíčko i pracovní poradenství a tipy na pracovní místa. Z 32 žen, které se první etapy vzdělávání zúčastnilo, jich úspěšně absolvovalo 30.

Například Radka Streicherová před prvním dítětem byla celní deklarantkou. Na rodičovské dovolené je nyní s dvěma dětmi už devět let. V projektu si vybrala výpočetní techniku a angličtinu. Volila tak zejména proto, že výpočetní technika jde mílovými kroky a za devět let kdy byla doma, neměla šanci se k ní dostat. Má představu, že až půjde zpátky do práce, měla by umět třeba napsat dopis nebo zvládnout některé další administrativní práce.

Logo

Pět účastnic programu si už v průběhu kurzů našlo práci. Šance na uplatnění ale vzrostla všem. I asistentka pro pořádání kurzů Simona Taucherová byla překvapena zodpovědností a perfektní docházkou účastnic kurzu. Ačkoli se prvního cyklu zúčastnily jen ženy, nemusí to být pravidlem. Přihlásit se může i muž na rodičovské dovolené.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio