Projekt Perspektivy Evropy přiblíží život v česko-bavorském pohraničí

20. březen 2006

Dvacet navazujících televizních magazínů přiblíží život v pohraničí. Unikátní česko-bavorský projekt Perspektivy Evropy představili novinářům jeho předkladatelé - členové obecně prospěšné společnosti Úhlava. Podstatou projektu, který už v sousedním Bavorsku už běží tři roky, a Česká republika se k němu volně připojí, je informovat o vzájemné spolupráci. Ve výběrovém řízení byla vybrána společnost ZAK, která v Jihočeském, Plzeňském i Karlovarském kraji všechny cykly natočí a odvysílá.

Témata připravovaných magazínů budou rozdělena do čtyř skupin česko-bavorské spolupráce: v hospodářství, životním prostředí, cestovním ruchu, dopravy a volnočasových aktivit. Neměly by se vyhýbat ani kritickým tématům, například v současné době aktuálnímu vyvážení komunálního odpadu do Čech či problémům s nechtěnými stavbami u hranic.

V Bavorsku už byly některé části odvysílány. České magazíny navážou tak, že do třicetiminutových pořadů se vloží české vstupy a obráceně. Naše pořady jsou nyní v redakční přípravě, vysílány by měly být od května každou neděli v půl osmé ráno. Z podnikatelské oblasti mohou diváci očekávat například seznámení s klastry, které už jsou na německé straně samozřejmostí. Tento způsob hospodářské spolupráce má přecházet negativním hospodářským krizím. Samozřejmě se nevyhnou problémům kůrovce na Šumavě, vznikající CHKO Český les, využívání obnovitelných zdrojů. Čas bude věnován také cestovnímu ruchu, především dopravě a cykloturistice.

Logo

Odvysíláním dvaceti magazínů na obou stranách hranic ale projekt zcela neskončí. Německá strana chce v budoucnu spolupracovat ještě účinněji, a to denními vstupy, které se budou zabývat aktuálními událostmi. V tomto případě, je třeba žádat společně o podporu Evropské unie.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio