Protektorát Čechy a Morava: Hácha vzdoroval, dokonce prodělal srdeční záchvat, nakonec podepsal

22. březen 2023

Po ztrátě území Sudet, které podle Mnichovské dohody připadly Německu, si mnoho lidí myslelo, že sousední nacistická říše už nechá Československo na pokoji.

Uplynulo ale jenom půl roku a společný stát Čechů, Slováků a Rusínů zmizel z mapy Evropy úplně. 14. března roku 1939 vstoupila maďarská armáda na území Podkarpatské Rusi a na Slovensku ten samý den vyhlásili samostatný Slovenský štát. Tehdejší prezident Emil Hácha odjel do Berlína ve snaze zachránit samostatnou republiku. Od Adolfa Hitlera se ale dozvěděl, že už dal rozkaz k okupaci. Hácha vzdoroval, dokonce prodělal srdeční záchvat, nakonec ale podepsal všechno, co po něm nacisté chtěli.

Emil Hácha u rozhlasového mikrofonu (1939)

15. března 1939 sněžilo a šokovaní lidé plní vzteku bezmocně sledovali, jak německá armáda obsazuje jedno město po druhém. Ještě tentýž den přijel Adolf Hitler do Prahy a triumfálně shlížel z oken Pražského hradu na další město, které získal bez boje.

Vznikl Protektorát Čechy a Morava, navenek státní útvar s jistou mírou autonomie, fakticky ale zcela podřízený Třetí říši. Prezident ve své funkci zůstal, hlavní slovo měl ale říšský protektor. Nastalo období více než šesti let tyranie a soustavné likvidace českého národa, které skončilo až v květnu 1945, kdy Protektorát zanikl.

autor: Jan Herget
Spustit audio