První hnízdo sršně asijské zkoumá Západočeské muzeum, část si prohlédne i veřejnost

13. říjen 2023 09:50, aktualizováno

Pracovníci Západočeského muzea zkoumají první hnízdo invazivní sršně asijské nalezené v Česku. Hasiči ho s pomocí výškové techniky sundali v pondělí 9. října z koruny akátu poblíž Domažlické ulice v Plzni. Uvnitř hnízda objevili přírodovědci mimo jiné několik mladých královen.

Sršeň asijská je nebezpečná hlavně pro včely, které loví, ukousne jim křídla a často i hlavu a nakrmí jimi své larvy. Samy dělnice, jež jsou na lovu, potřebují hlavně cukry, obvykle je tedy najdeme na květech, z nichž vysávají nektar. Největším lákadlem je nyní pro sršně břečťan, který na rozdíl od jiných rostlin kvete. Právě na břečťanu byli nalezeni a odchyceni první jedinci. Ti se následně vypustili a díky nim bylo vytrasováno celé hnízdo.

Obydlí, které si sršně vyrobily ze slin smíchaných s pilinami, se v Plzni nacházelo na vrcholku akátu. Ten je dostatečně pevný a dobře ho tedy udržel. „Hnízdo má zhruba 75 centimetrů a váží necelých osm kilogramů,“ uvádí entomolog Jan Walter.

Uvnitř hnízda se našlo několik tisíc larev a asi čtyři královny. Další se nestačily vylíhnout. „Je jedině dobře, že spousta jedinců nebyla schopna dokončit vývoj, nemohou tím pádem na jaře založit nová hnízda. Královna si nejprve buduje malé hnízdo, v němž si vychová několik desítek dělnic. Ty následně postaví hnízdo velké, kde se pak tvoří samci a nové královny,“ popisuje Jan Walter. Dle jeho slov se dá předpokládat, že v Plzni se jednalo o jedno solitérní hnízdo.

Odborníci nyní přeberou dospělé jedince, kteří se v hnízdě našli, a určí jejich pohlaví. Budou také analyzovat patra hnízda. V největší možné míře chtějí sršní obydlí zachovat a zapsat ho do sbírek Západočeského muzea v Plzni. Jeho část pak veřejnost uvidí v muzeu na výstavě Bezobratlí kolem nás.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související