První školní den je za námi, plzeňská Waldorfská škola Dobromysl přivítala nové žáky netradičně

5. září 2023 08:00, aktualizováno

Začíná nový školní rok a na základní školy nastupuje mimo jiné spousta prvňáčků. Ve Waldorfské škole Dobromysl v Plzni na Jižním předměstí se jim dostalo speciálního přivítání.

Tisíce školáků se vrátily po letních prázdninách do lavic. Žáci základních a středních škol v nich první den strávili zhruba hodinu a naplno se začnou učit v dalších dnech. Do základních škol zřizovaných městem Plzeň přišlo první školní den přibližně 16 000 dětí. Z toho je přes 1 800 prvňáčků, což znamená víc než vloni. Právě pro prvňáčky a jejich rodiče znamená vstup do základní školy velkou životní změnu. Ve Waldorfské škole Dobromysl v Plzni pro ně proto připravili netradiční přivítání.

První školní den sem nastoupilo 200 žáků, z toho 18 prvňáčků. „První školní den se přivítáme s prvňáčky a zároveň se všemi rodiči, prarodiči a dalšími, kteří je doprovází, v plném kruhu. Každá první třída má svou partnerskou šestou třídu, ta svého parťáka také uvítá a pak rozdá novým dětem slunečnice. Celá škola prvňáčkům také zazpívá,“ popisuje ředitelka školy Silvie Kubová.

V prvních týdnech bude vyučování dle učitelky Michaely Kracíkové, která má letos první třídu na starosti, velmi přizpůsobené dětem a jejich temperamentu. Třída se bude věnovat hlavně seznamování a poznávání prostředí školy a venku na školním pozemku bude hrát pohybové hry.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio