Psi v Plzni musí být povinně označeni čipem

S povinným označováním psů identifikačními čipy se od 1. září začne v Plzni. Takzvané čipování ukládá chovatelům nová vyhláška o povinnostech chovatelů, kterou město přijalo loni v prosinci. S povinným čipováním se mělo původně začít od 1. dubna 2005. Kvůli problémům s výběrovým řízením se ale termín oddálil. Letos bude za chovatele, kteří mají psy řádně přihlášené, čipy platit město.

Ve výběrovém řízení bylo vybráno 14 veterinářů, kteří budou čipy dávat, jejich seznam je zveřejněn na internetu města. V Plzni je oficiálně registrováno 12.000 psů. Pracovníci magistrátu počítají s tím, že náklady na jejich čipování budou kolem šesti milionů korun.

Psí život

Lidé, kteří už mají psy evidované, měli u složenky na zaplacení letošních poplatků přiloženou odtrhávací část. Tu mají s sebou vzít k veterináři na čipování. Ke každému čipu patří čárový kód, který se v evidenci přiřadí ke konkrétnímu zvířeti. Pracovníci radnice pak zjistí, zda majitel, který nechal zvíře zdarma očipovat, také zaplatil poplatky.

Psí útulek

Bezplatné čipování bude pro všechny současné majitele psů platit do konce roku. Potom bude město platit čipování za nově přistěhované chovatele a za psy, které si lidé nově pořídí. Kontrolu, zda má zvíře povinný čip, budou od příštího roku v ulicích provádět městští strážníci speciálními čtečkami. Povinné čipování by mělo usnadnit identifikaci zvířat, a tím i snížit náklady radnice na odchyt a karanténu zaběhnutých psů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio