Psychiatr Jiří Raboch: Představa, že je duševní porucha nevyléčitelná, je mylná

1. červenec 2020

Profesor Jiří Raboch se věnuje oboru psychiatrie přes čtyřicet let. Ve své lékařské praxi se zabývá také vlivem životního stylu na duševní zdraví. Co znamená jeho pravidlo „jak žijeme, tak se cítíme“, prozradil v pořadu Xaver a host.

Kdy poznáme, že je ten správný čas vyhledat odbornou pomoc, prozradil Xaverovi psychiatr Jiří Raboch: „Je to asi tehdy, když problém trvá určitou dobu a má zásadní vliv na náš běžný život, například nemůžeme ráno vstát z postele nebo nás nebaví koníčky. To je ten moment, kdy bychom měli vyhledat psychiatra.“

„Představa, že duševní porucha je něco nevyléčitelného, že když ji člověk jednou má, tak to má celý život, je mylná. Máme pacienty, kteří k nám chodí celý život, ale máme také mnoho pacientů, které vidíme jenom jednou,“ dodává psychiatr.

Jiří Raboch se dlouhodobě věnuje vlivu životního stylu na duševní zdraví. Upozorňuje, že platí pravidlo „jak žijeme, tak se poté cítíme“. „Pacientům můžeme pomoci psychoterapií, psychofarmakologií a biologickými metodami. Ukazuje se ale, že když dokážeme pacienty trošku usměrnit v jejich životním stylu, tak to má na mozek a psychiku velmi příznivý vliv,“ říká.

Úzkosti a poruchy spánku hrají mezi potížemi prim

S duševními problémy se lidé nejčastěji obrací na psychologa, psychiatra nebo praktického lékaře. Mezi nejčastěji řešenými problémy jsou neurotické potíže – úzkosti, strachy nebo poruchy spánku. „Nejvíce nám narůstá problematika pacientů s depresí a přibývají také pacienti s demencemi,“ hodnotí aktuální stav Jiří Raboch.

Za zvyšujícím se počtem psychických problémů lidí stojí zrychlování doby i ztráta jistot. „Dříve byl pánbůh, císař nebo král. Teď najednou lidé nevědí, co platí. Lidé nějakou jistotu, nějaký pevný bod ve svém životě, chtějí mít,“ varuje.

Není však pravda, že bychom své duševní zdraví nemohli ovlivnit. Profesor Raboch upozorňuje na americký průzkum, podle kterého nekuřáctví, správné stravování, pravidelný pohyb a trénování mozku sníží pravděpodobnost vzniku demence až o 60 %.

Zhorší koronavir duševní problémy?

Ve světě probíhá řada studií zkoumající vliv pandemie koronaviru a následné zavedení preventivních opatření na psychické zdraví. „Zatím je všechno předběžné, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Nicméně z toho praktického hlediska bych řekl, že v psychiatrických ambulancích bylo najednou hrozně málo pacientů. Všichni se báli kamkoli jít. Každý stres ale duševní poruchu nějakým způsobem zhorší,“ upozorňuje Jiří Raboch.

Koronavirová pandemie však přinesla do životů i pozitiva. „Přínos je v tom, že si lidé uvědomili hodnoty, které jsou důležité v lidském životě,“ uzavírá psychiatr.

Zajímá vás, zda lze psychiatra ošálit a jaký má profesor Jiří Raboch názor na moderní výchovu? Poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.