Ptačí chřipka se šíří Českem a chovatelé mají strach

12. leden 2017

V Česku se po deseti letech objevila ptačí chřipka. Už v minulém týdnu začala likvidace chovů na Moravě a tento týden pokračovala ve středních Čechách. Státní veterinární správa navíc zakázala komerčním chovatelům ptactva chov ve volných výbězích. Ruší se i chovatelské výstavy. Farmáři mají z šíření nákazy strach stejně jako drobní hospodáři.

Státní veterinární správa uvedla, že zdrojem nákazy je zpravidla trus infikovaných volně žijících ptáků, kteří kontaminují vodu, krmivo nebo stelivo a podobně. I proto se v uzavřených chovech dlouhodobě dodržují preventivní opatření, která mají zabránit kontaktu s volně žijícími ptáky. Chovatelé proto musí dávat do oken nebo větracích otvorů sítě a chránit před nákazou i krmivo a stelivo. Tuto prevenci většinou dodržují.

„Kuřata chováme v uzavřených prostorech. Krmivo je v uzavřených silech a stejně tak voda. Zasítěné jsou haly, všechny prostupy, máme ochranné mřížky a sítě. Zároveň všechny vstupy do hal jsou přístupné jen přes aktivní desinfekční rohože. Navíc všechnu drůbež pravidelně kontrolujeme,“ říká Hana Šnajdrová- majitelka farmy Lužná na Klatovsku.

S výskytem ptačí chřipky se podle Hany Šnajdrové samozřejmě zvýšil pravidelný monitoring zdravotního stavu drůbeže a vede se i podrobná evidence úhynu a ztrát chovu. Všechny preventivní opatření, které na farmě fungují, splňují požadavky na preventivní opatření proti ptačí chřipce. V případě lokální nákazy by dalším krokem mohla být dezinfekce všech přepravných vozů, které do areálu přijedou a použití ochranných obleků.

Ptačí chřipku provází řada omezení i hrozba pokuty

Podle Veterinářů se v Česku šíří vysoce patogenní ptačí chřipka, která se v současné době vyskytuje skoro po celé Evropě. Byla potvrzena v chovech drůbeže, u ptáků chovaných v zajetí a taky u volně žijících ptáků.

Státní veterinární správa vzhledem k situaci zakázala až do odvolání chovat drůbež nebo jiné ptactvo ve volném výběhu. Výjimky může povolit jen příslušná krajská nebo městská veterinární správa. V případě porušení nařízení, hrozí pokuta až dva miliony korun.

autor: jik
Spustit audio