Putování bez hranic srdcem Evropy nabídne kilometry stezek na Šumavě

15. květen 2019 12:00

Projekt Putování bez hranic srdcem Evropy nabízí na Šumavě nové naučné stezky. V Železné Rudě představují mimo jiné historii sklářství.

V Železné Rudě se otevírají nové naučné stezky. Jsou součástí projektu Putování bez hranic srdcem Evropy, který podpořila Evropská unie, a vedou až do Bavorska. Představují tradici sklářství a zpracování železa v regionu a turisté na nich najdou třeba i repliky tavících pecí. Kromě tištěných materiálů je součástí projektu nový web. Hotový bude na konci května a bude poskytovat informace o kulturních a turistických akcích regionu a tipy na výlet, tematicky rozdělené podle cílových skupin.

„Jsme u sklářské huti, která se nachází na začátku sklářské stezky. Ta prochází z Hamru přes Železnou Rudu, Srní, Prášily, Antýgl do Kvildy a na Borová Lada,“ popsal manažer projektu Jaroslav Tachovský. „Je to nejdelší stezka, kterou máme, má dvě větve, jedna vede souběžně s hranicí a kolmo na ni navazuje stezka vedoucí ze Sušice, přes Kašperské Hory, Horskou Kvildu a potkává se s touto stezkou na Modravě,“ doplnil.

U každého zajímavého místa návštěvník najde QR kód a po jeho načtení se dozví zajímavosti o lokalitě, ve které se nachází. Kromě repliky sklářské pece objeví turisté na stezce ještě obnovenou kapli. „Je to původní hrobka rodiny Schmidů, která se nachází v Anníně,“ podotkl Jaroslav Tachovský. Lidé mohou navštívit také dřevařskou stezku, zlatou stezku, cestu zlatokopů, cestu strážců hranice a další,“ dodal.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio