Rada Karlovarského kraje schválila návrh na optimalizace středních škol

Rada Karlovarského kraje schválila návrh na optimalizaci středních škol, který počítá hlavně s jejich slučováním. Záměr, jehož projednávání bude trvat minimálně rok, se týká sedmi škol a učilišť, otázkou dvou škol se budou ještě radní zabývat. Uskutečnění tohoto záměru by mělo přispět ke zvýšení kvality výuky a vyřešit problém klesajících počtů žáků.

Podle radního Kamila Řezníčka, který jej předložil, bude ve školním roce 2005/2006 v Karlovarském kraji 3700 patnáctiletých dětí, které budou dále studovat. Současná kapacita středních škol a učilišť zřizovaných krajem je přitom kolem 6000 míst. Z toho je jasné, že je míst v některých školách zbytečně mnoho. Trend ubývání dětí opouštějících základní školy by měl pokračovat i v příštích letech. Žáků, kteří by přicházeli z jiných krajů, je pak mizivé procento.

Návrh optimalizace počítá s tím, že v Sokolově vznikne nová střední škola služeb, která převezme Střední průmyslovou školu výroby hudebních nástrojů včetně učiliště z Kraslic. Nová bude i Střední škola nábytkářská v Kynšperku. Mariánskolázeňská hotelová škola by se měla sloučit s učilištěm společného stravování. Střední průmyslová škola keramická v Karlových Varech se sloučí s keramickým a sklářským učilištěm. V Ostrově splyne strojírenské učiliště se střední průmyslovou školou. V Abertamech zanikne lesnické učiliště a splyne s odbornou školou v Nejdku. Gymnázium v Mariánských Lázních se sloučí s obchodní akademií.

Učebna

Rozhodnuto zatím není pouze o osudu učiliště hudebních nástrojů v Lubech a stavební škole s učilištěm v Královském Poříčí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio