Radnice se pyšní betlémem s významnými postavami města

30. prosinec 2023 13:50

Speciální betlém zdobí už pátým rokem Radnice na Rokycansku. Kromě tradičních postav jsou jeho součástí i obyvatelé města.

Lidé si v betlému u Muzea Josefa Hyláka mohou prohlédnout tradiční postavy, jako jsou Marie, Josef, Ježíšek nebo tři králové. Specialitu pak představují významné osobnosti radnic. Nechybí například slavná léčitelka Božena Kamenická známá jako bába radnická. Letos přibyly další dvě postavy v životní velikosti vyrobené z dřevotřískových desek. S návrhem, že by se betlém mohl každý rok rozšířit o další osobnosti, přišla jeho autorka Růžena Šteflová.

„Letos se betlém rozrostl jednak o Antonína Jaroslava Puchmajera, významného představitele národního obrození, jenž v Radnicích založil Čtenářskou společnost. Jednak tu máme nově Josefa Hlaváče, jenž byl oblíbeným zdejším hostinským, a to v 60. až 80. letech 20. století,“ prozrazuje René Keller, pracovník radnického infocentra.

Betlém bude u muzea k vidění až do Tří králů. Při prohlídce si můžete poslechnout i koledy, jež u něj hrají každý den v pravidelných intervalech.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio