Radnice v Lubech u  Chebu myslí na seniory

Radnice v Lubech u Chebu dokončuje projekt úprav domu v Masarykově ulici, který by měl ještě v letošním roce začít sloužit starším občanům a lidem s omezenou schopností pohybu. V domě bude k dispozici 14 malometrážních bytů, tedy většinou 1 + kuchyňský kout. Celý objekt bude mít bezbariérový vstup a výtah. Dva byty budou bezbariérové a další dva budou snadno upravitelné pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

V Lubech u Chebu původně plánovali vybudovat dům s pečovatelskou službou. Jak ale potvrdila tajemnice lubského úřadu Edith Dvořáková, na ten by nejspíš nezískali státní podporu. Proto se radní rozhodli přebudovat dům uzpůsobený potřebám seniorů. Byty budou poskytovány obyvatelům Lubů u Chebu, kteří nemají vlastní bydlení. A ani jejich nejbližší rodina nevlastní například rodinný dům.

stará paní

Rekonstrukce domu na Masarykově ulici si vyžádá celkově 11 miliónů korun. Od státního fondu rozvoje bydlení získalo město dotaci přes 7 a půl miliónu korun, což je 550 tisíc na jeden byt. Dotace je poskytnuta na výstavbu nájemních bytů v obcích pro příjmově vymezené osoby. Proto získání bytu podmiňuje také výše příjmů občanů. Byty budou dokončeny v září letošního roku.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio