Realizace Projektu Klatovy - čisté město startuje v dubnu

6. březen 2006

Největší investiční akci po roce 1989 za více než půl miliardy korun startuje město Klatovy. Do konce roku 2007 postupně postaví nebo obnoví kanalizaci a vodovodní řady v 25 ulicích, zhruba v polovině města. Projekt Klatovy - čisté město přijde na 440 milionů, Evropská unie ho podpořila 280 miliony korun. Další zhruba 100 milionů korun vydá radnice na nové povrchy komunikací, které se během stavby sítí rozkopou.

Začátek akce se předpokládá v dubnu, konec nejdéle do prosince 2007. Město nebude rozkopáno najednou. Je schválen harmonogram budování nových sítí v ulicích tak, aby řidiči mohli využívat objížďky.

Povinnou spoluúčast k 70 procentům dotací z EU bude radnice čerpat z úvěrů, jak garantovaného Státním fondem životního prostředí, tak komerčním. Na dalších 100 milionů korun na opravy silnic má radnice našetřeno ve vlastní kase.

Logo

Akce je existenčně důležitá pro rozvoj integrovaných obcí, které k městu patří. Bez kanalizace by se tam nedala rozvíjet bytová výstavba, o níž je v těchto lokalitách velký zájem. Radnice obnoví kanalizační sběrače téměř po celých Klatovech s 23.000 obyvateli, postaví vodovodní a kanalizační přípojku do sousedních Štěpánovic a vybuduje chybějící kanály v obcích Kal a Sobětice a rozšíří řady pro odpadní vodu v Tajanově. K tomu provede velká protipovodňová opatření v celé městské části Luby.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio