Regionální potravinou Plzeňského kraje 2012 je osm nových produktů

30. květen 2012

Ministr zemědělství Petr Bendl ocenil Regionální potraviny Plzeňského kraje. Této soutěže se v letošním roce zúčastnilo 63 přihlášených výrobků od 25 menších a středních výrobců z regionu. Nejlepší produkty třetího ročníku soutěže Regionální potravina takto postupně vybírá všech třináct krajů České republiky. Jako první si ocenění v osmi z devíti kategorií převzali vítězové v Plzeňském kraji.

Výsledky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2012 byly slavnostně vyhlášeny hejtmanem Milanem Chovancem, ministrem zemědělství Petrem Bendlem a dalšími členy rady na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, při příležitosti Festivalu regionálních potravin. Stovkám návštěvníků nabídl festival farmářské trhy, kuchařské show zaměřené na přípravu jídel z lokálních potravin a doprovodný kulturní program.

Značku Regionální potravina za rok 2012 získaly tyto produkty: Zbojnický bok česnekový od Řeznictví PIRNÍK, masný výrobek Mrákovská vrchovina (Zemědělské obchodní družstvo Mrákov), Jogurt bílý (Minimlékárna JOMA), Grahamový listový šáteček s ořechovou náplní (PEKO), pečivo Prácheňská hnětynka (Střední škola Horažďovice), Medovina z Českého lesa s příchutí chmele a zázvoru (J. Lstibůrek), Hrušky sušené (Lukrena) a Kapr uzený, porcovaný (Zpracovna ryb Klatovy).

Udělovaly se také zvláštní ceny. Pohár hejtmana Plzeňského kraje získal Pivovar – Restaurant Modrá Hvězda za pivo Dobřanská hvězda 14 % tmavý speciál, Pohár radního Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství byl udělen řeznictví Kvarda za Cikánskou pečeni a Pohár předsedy Krajské agrární komory Plzeň získalo řeznictví a uzenářství Šneberger za Šumavskou sušenou šunku.

autor: mkl
Spustit audio