Řemeslníků v Česku ubývá. Po řeznících jako by se slehla zem

21. únor 2022 22:21, aktualizováno

Řemeslníci chybějí stále víc a víc. A týká se to i potravinářského průmyslu. Sehnat kvalitního kuchaře nebo cukrářku je čím dál složitější. A řezníků by bylo potřeba několikanásobně víc. Své o tom ví hlavně výrobci a dodavatelé masa.

„V jednom místě máme porážku, bourárnu, výrobu a prodej. To máme dnes v Plzeňském a pravděpodobně i v Karlovarském kraji jako jediní komplexní. Minimální stav je mít v pracovním poměru kolem třiceti řezníků, optimální stav je kolem čtyřiceti, padesáti. Tím, jak se dnes vyvíjí trh práce, tak zaškolujeme kohokoliv, kdo je ochoten pracovat v náročných potravinářských provozech. Potom tam není celá odborná znalost oboru, ale výseč. Řezníka ze zahraničí nemáme ani jednoho. Ale neumím si představit, že bychom si pracovníky ze zahraničí nepomohli, protože některé hlavně pomocné profese už českými lidmi nejsme vůbec schopni obsadit,“ uvedl jednatel společnosti MASO WEST Stanislav Kopáček.

Firma je také školním závodem a zajišťuje praxe pro učně oboru Řezník-uzenář Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech. „Podporujeme žáky finančně a materiálně, a pokud vznikne předběžná dohoda, že žák zůstane ve firmě, tak tam existuje i finanční podpora,“ doplnil Stanislav Kopáček.

Bývalý učni teď tvoří asi dvacet procent ze všech zaměstnaných řezníků a bylo by jich potřeba mnohem víc. Ale i učňů je málo. Na řezníka se jich v Klatovech aktuálně učí 11. Mezi nimi i Veronika Hošťálková. „Mně to už od malička zajímalo a bavilo mě pomáhat tátovi. On je taky řezník, takže to máme v rodině. Je to sice dřina, ale když to člověka baví, tak nevadí, že je to náročné,“ řekla mladá učnice.

O řezníky je velký zájem i v zahraničí

Jedním z učitelů budoucích řezníků je na Střední zemědělské a potravinářské škole v Klatovech Roman Straka. „Byly doby, a už je to hodně let, kdy jich tu bylo třeba 40. Teď jsou ve druhém ročníku čtyři, v prvním ročníku už jich je sedm. Uvidíme příští rok. Zájem o řezníky je nejen u nás v Čechách. Berou je teď všude, Němci i Rakušáci, tam je všude málo řezníků,“ popsal učitel.

Obor Řezník učí v Plzeňském kraji jen ve dvou školách - v Hotelové škole v Plzni a v Zemědělské a potravinářské škole v Klatovech. Dohromady je v nich celkem 40 řeznických učňů a většina už toto řemeslo má v rodině.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy