Restaurace na Břeníku u Modravy se na sezonu opět otevře

29. květen 2018

Hájenka je jedno z turisticky velice vyhledávaných míst. Minulé vedení parku tam vybudovalo stylovou restauraci za 5,5 milionu korun, v provozu ale byla jen necelý rok. Česká inspekce životního prostředí tam totiž zjistila problémy s odpadními vodami a od té doby je restaurace zavřená. Letos se to ale změní.

Správa národního parku našla provizorní řešení. Restauraci otevře, provozovat ji bude majitel modravského pivovaru. A protože se tam bude muset hodně šetřit energií a hlavně vodou, aby se příliš nezatěžovala jímka a nemusela se tak často vyvážet, nebude se na Březníku vařit, ale budou se tam vozit už hotová jídla právě z Modravy.

„Budou nabízet polévku, výběr ze čtyř hlavních jídel, včetně dezertů a podobně. Všechna tato jídlo budou na Březníku pouze ohřívat a vydávat. Čepovat tam budou i svoje pivo a připravují dokonce pivní speciál,“ řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

Problémy s jímkou Správa parku vyřešila

Jímku, která propouštěla, nechala Správa parku opravit a utěsnit. Na Březník pořídila i nový dieselagregát, který má nižší emise, než ten starý původní.  Jinak už má taky připravený projekt na stavbu čistírny odpadních vod, a řešení energetického zabezpečení provozu hájenky. To by mělo být formou malé fotovoltaické elektrárny.

Tyto projekty už dostaly zelenou z ministerstva životního prostředí a jsou ve fázi dalšího povolování a administrativy. A protože se povolovací proces stále prodlužuje, tak pro letošek správa parku na Březníku zvolila toto řešení.

Poprvé se restaurace otevře tento pátek 1. června a až do konce září bude v provozu každý den od 10 do 16:30 hodin. V říjnu pak bude otevřeno jen o víkendech a svátku. Jinak stejně jako v minulých letech bude na Březníku k dispozici informační středisko a turisté tam mohou navštívit i muzeum Karla Klostermanna.

autoři: jik , en
Spustit audio