Režisér Zdeněk Zelenka: Na Jiřinu Bohdalovou jsem měl prostě štěstí

21. září 2020

Třicet let spolupracuje nekorunovaný král české televizní tvorby Zdeněk Zelenka s herečkou Jiřinou Bohdalovou, pro kterou se stal dvorním režisérem.

„Od malička jsem věděl, že budu režisérem. Rodiče ale říkali, že musím mít seriózní povolání a přihlásili mě na elektrotechniku. Jak se ale říká, vše špatné je pro něco dobré, takže mým spolužákem v jedné lavici byl dnes obávaný advokát Tomáš Sokol,“ vzpomíná Zdeněk Zelenka. „O elektřině ale dneska vím jen to, že se do ní nemá sahat,“ směje se režisér, který se po maturitě přihlásil na FAMU.

S herečkou Jiřinou Bohdalovou se seznámili na natáčení filmu Svědkyně v roce 1990. „Od té doby, tedy třicet let, spolu pracujeme. Myslím, že vzniklo takových třicet celovečerních titulů, z tohoto pohledu to tedy bylo opravdu osudové setkání,“ domnívá se. „Jiřina vždycky říká, že měla štěstí na lidi. Já říkám, že jsem měl štěstí na Jiřinu,“ říká s úsměvem.

Ach, ty vraždy!

V rozsáhlé tvorbě Zdeňka Zelenky nechybí detektivky. Upozorňuje ale na rozdíl mezi kriminálním a detektivním snímkem, který jen málokdo rozlišuje. „V kriminálním filmu sledujete vznik kriminálního činu. Tam, kde končí kriminální film, začíná detektivní, který trestný čin vyšetřuje,“ uvádí na pravou míru. „Když se tedy díváme na Columba, tak do dvacáté minuty sledujeme kriminálku. Když nastoupí Columbo jako detektiv, stává se ze seriálu detektivka,“ říká režisér, pro kterého je mimochodem Columbo milovaný seriál.

Mezi známé Zelenkovy seriály patří i cyklus příběhů Ach, ty vraždy!, ve které si roli důchodkyně pomáhající s vyšetřováním zahrála, jak jinak, Jiřina Bohdalová.

Deset pohádek stačí

Filmovým debutem Zdeňka Zelenky byla ale pohádka, kterou pak v následujících letech natočil ještě několikrát. A nejenom pro ně musel hledat vhodné dětské hvězdy. „Když si děti dobře vyberete, tak je práce s nimi radost. Svého času jsem měl dokonce pověst, že mám čuch na výběr dětí,“ říká.

„S točením pohádek jsem ale skončil. Deset a dost, říkám. Myslím, že už musí nastoupit mladá generace, která přinese něco nového. Já jsem už v této oblasti neměl fantazii a začal jsem se opakovat,“ uzavírá režisér.

Jak se Zdeněk Zelenka dostal k muzikálům a pracuje nyní na nějakých? Kdy se dočkáme Rebelů v divadelní podobě? I to se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.

Spustit audio