Řidiči při placení parkovného v centru Plzně budou muset zadávat registrační značku

Plzeň mění systém parkování v historickém centru města. Od pondělí bude nutné zadávat do parkovacího automatu registrační značku vozidla. K úhradě bude možné využít i speciální mobilní aplikaci.

„Nejprve zadáme registrační značku vozidla. Zadání potvrdíme zeleným tlačítkem a poté si navolíme délku stání. Následně vybereme způsob placení. Máme možnost zaplatit mincemi, bankovkou, nebo platební kartou. Nakonec si vytiskneme stvrzenku o zaplacení. Už ji neumisťuji do vozidla, ale nechávám si ji u sebe,“ přesně takhle bude podle Jiřího Psutky z Plzeňských městských dopravních podniků fungovat 20 parkovacích automatů v zóně A v historickém centru Plzně. Poznáte je jednoduše, podle přidané klávesnice.

Nové parkovací automaty poznáte podle přidané klávesnic

Pokud využijete speciální mobilní aplikaci, žádný automat hledat nemusíte. „Když si aplikaci nainstalujete, tak uvidíte základní intuitivní menu. Nutno zadat registrační značku. Protože mám momentálně možnost zvolit pouze zónu A, tak vlastně nevybírám vůbec nic. Zadám dobu parkování, podle standardního ceníku, který platí ve městě. Při prvním použití aplikace musím jen zadat platební kartu, když dám zapamatovat, tento krok už příště neřeším. Stejné je to u registrační značky. Zároveň v aplikaci vidím, kolik času mi zbývá do konce zaplaceného parkování,“ popsal Tomáš Benedikt ze Správy informačních technologií města Plzně.

Novinkou bude nutnost zadávat při placení registrační značku vozu

Botičky sice zmizí, pokuty ne

Jestli řidič parkování v zóně A zaplatil, budou kontrolovat technici dopravních podniků pomocí mobilního telefonu. Aby se nestalo, že v době kontroly řidič právě platí u parkovacího automatu, musí být kontroly s určitým časovým rozestupem dvě. „Zatím na to nasadíme dva techniky, kteří budou průběžně celý den vozidla namátkově kontrolovat. Záchytů bude pravděpodobně více. Uvidíme, jak se budou lidé chovat. Dá se říct, že teď botička funguje i psychologicky, když vidíte v ulici jednu, tak automaticky platíte,“ uvedl Tomáš Holubář z Plzeňských dopravních podniků.

Takzvané botičky na kolech mohly být pro určité řidiče varováním, teď ale z centra města zmizí. „Možná si bude myslet, že nezaplatil a nic se mu nestalo, ale ono ho to dožene, protože mu přijde domů dopis, že má zaplatit pokutu za neuhrazené parkovné. Nejdále je v tomto Praha. Tam to skenování RZ má na starosti auto. To my zatím nemáme, protože v systému je dneska přes tři tisíce parkovacích míst, a to zatím ještě není na to, abychom pořizovali poměrně drahé vozidlo,“ vysvětlil náměstek primátora Michal Vozobule.

Pokud se nový systém parkování osvědčí, město rozšíří o klávesnice i další parkovací automaty.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio