Robotický kravín se otevřel v Horšově na Domažlicku

25. září 2020 15:35

Školní statek v Horšově má novou robotickou stáj pro praktickou výuku. Žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště se budou učit při krmení a dojení používat nejmodernější technologie.

V robotické stáji pro dojnice za 37 milionů korun zřízené Plzeňským krajem se nyní nachází dvacet vysokobřezích jalovic, které by měly do dvou týdnů porodit první telátka. Od té chvíle bude moci škola začít s robotickým dojením s následnou výrobou mléčných výrobků, např. jogurtů, sýrů a tvarohů.

„Důležitým úkolem je postupně jalovičky na robota zvykat, než se otelí a než začnou dojit. Po otelení se studenti budou starat o telátka. Budou kydat, krmit a sledovat jejich zdravotní stav,“ sdělila Naďa Prchalová, učitelka odborného výcviku.

Krmení obstarává robot

Díky robotickému systému pro krmení nemusí dělat farmář téměř nic. Robot si sám vše naloží, poté rozveze do kravína a pracuje stále dokola, dokud nejsou všechny krávy nakrmené.

„Je to něco ojedinělého, co asi u nás v republice nikde není, aby ve stáji, která je využívána pro výuku byla tato technologie krmení a dojení,“ objasnila ředitelka Střední školy a odborného učiliště v Horšovském Týně Miluše Fousová, která se domnívá, že by se díky novým učebnám mohl navýšit zájem o zemědělské obory.

Stáj budou využívat studenti maturitního oboru Agropodnikání pro praxi, a žáci učebního oboru Zemědělec – farmář, kteří budou v této učebně vykonávat odborný výcvik. Studenti budou moci získat díky modernizované třídě lepší zkušenosti do jejich budoucího pracovního života.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio