Rodný dům Václava Brožíka se opravuje. Bude v něm expozice o malíři i o hamernictví

10. březen 2013

V úterý uplynulo 162 let, kdy se v Třemošné u Plzně narodil významný český malíř Václav Brožík. Jeho rodný dům stále stojí. Měl ale namále, nechybělo totiž mnoho a čekala ho demolice. Po několika letech usilovného jednání s vlastníkem se nakonec podařilo městu Třemošná získat dům do dlouhodobého pronájmu a teď ho postupně opravuje. Chce tam vybudovat expozice nejen o malíři Brožíkovi, ale i o hamernictví.

„Vlastník domu neměl na tak rozsáhlé úpravy. Dům chátral, a dokonce hrozilo, že bude zbourán. Proto se žádalo, aby z domu vznikla kulturní památka,“ říká starosta Třemošné Jaromír Zeithaml.

Zhruba dvě stě let starý dům, jeden z nejstarších ve městě, byl vyhlášen národní památkou v roce 2009, nejen ale z toho důvodu, že jde o rodný dům malíře Brožíka.

„On se vztahuje také k hadrnictví, protože tady poblíž ve 40. letech 19. Století vznikl hamr, který na potoce působil 150 let.“

Václav Brožík žil v rodném domě v Třemošné pouhé tři roky, jak potvrzuje Božena Bumbálková ze Společnosti malíře Václava Brožíka, která působí v Třemošné 14 let.

„Jeho otec tady pracoval, vyráběly se tady kovové pracovní přednětí. Jenomže práce ubývala. Otec dojížděl do Plas, nakonec se přestěhoval se do Prahy, kde práce byla.“

Podle možností města

Opravy patrového domu na okraji Třemošné provádí město postupně podle svých finančních možností, za dva roky do nich investovalo už dva miliony korun.

Lunety v Panteonu Národního muzea

„Opravila se střecha, proběhla sanace objektu a jeho statické zajištění. Letos budou opravy pokračovat. A jak říká starosta Jaromír Zeithaml, město už na ně vyčlenilo další milion korun:


Václav Brožík se stal se nejznámějším českým malířem v Evropě poslední čtvrtiny 19. století, který jako člen Francouzského institutu vstoupil mezi „čtyřicet nesmrtelných“, což se žádnému jinému českému umělci nikdy nepodařilo. Dosáhl obrovského veřejného úspěchu. Byl ctěn jako největší žijící český malíř.

„Skopali jsme omítky tak, aby mohl dům vysychat. Budou se sanovat klenby a budou se dělat sklepy, elektroinstalace, omítky, vytápění, sociální zařízení.“

O opravy rodného domu se zajímají i malířovi potomci, jak říká za Společnost malíře Václava Brožíka Božena Bumbálková.

„Máme kontakt s potomky malíře Václava Brožíka, kteří žijí ve Spojených státech, v Jižní Americe a ve Francii. Velice se zajímají o naši činnost a zajímají se také o dům. Bylo to vždy smutné, protože jsme jim nemohli říci nic pozitivního. Ale teď jsme se už mohli pochlubit novou střechou.“

První návštěvníci by si rodný dům Václava Brožíka mohli prohlédnout v roce 2015. Kromě expozic věnovaných malíři a hamernictví, by měla v podkroví vzniknout také knihovna o historii a současnosti severního Plzeňska.

autoři: čer , mkp
Spustit audio