Rokycanská nemocnice má nové oddělení následné a dlouhodobé péče

9. září 2020 14:35

Kapacita nového oddělení je 30 moderně vybavených lůžek. V současné době bude v provozu ale jen 20 z nich, a to kvůli nedostatečnému počtu zdravotnického personálu.

Nové oddělení následné péče v Rokycanské nemocnici

Pokoje nového oddělení následné péče jsou nejčastěji třílůžkové a pacientům poskytnou veškerý komfort. „Lůžka jsou polohovatelná a mají zábrany pro bezpečí pacienta. U každého lůžka je noční stolek s výsuvným jídelním stolečkem. Na každém pokoji je také jídelní stůl s židlemi, šatní skříň a televize, kterou lze natočit tak, aby na ni všichni viděli,“ popsala vrchní sestra Eva Egermaierová.

Nové oddělení následné péče v Rokycanské nemocnici

Oddělení následné péče je určené pro pacienty, kteří nemají akutní potíže a potřebují doléčit, rehabilitovat, ošetřovat a podobně. „Na oddělení se budou léčit pacienti široké škály diagnóz různých odborností včetně interních, chirurgických, ortopedických, neurologických, ale třeba také onkologických či psychiatrických. Pacienti budou přijímáni jak z akutních lůžek rokycanské nemocnice, tak z jiných zdravotnických zařízení nebo i jiných sociálních pobytových zařízení, popřípadě také z domácí péče,“ uvedl mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Oddělení, které na Rokycansku chybělo

Nové oddělení je podle vedoucí lékařky Rokycanské nemocnice Hany Perkové velkým přínosem, neboť poskytne typ péče, která na Rokycansku scházela. „Je to oddělení, jež nám doposud velmi chybělo. Pacienty jsme rozmisťovaly různě v rámci okresu i kraje. To bylo nepříjemné nejen pro ně samotné, ale i pro jejich rodiny, které chtějí být většinou se seniory hodně ve styku,“ doplnila lékařka.

Nové oddělení následné péče v Rokycanské nemocnici

Lůžková stanice bude mít zatím dvacet lůžek. Dalších deset jich zprovozní do konce roku, až na oddělení doplní potřebný zdravotnický personál. „Aby mohla nemocnice otevřít i zbývajících deset lůžek, hledá ještě dvě praktické nebo všeobecné sestry a sanitáře. Kromě odpovídajícího finančního ohodnocení nabízí nemocnice sestrám i náborový příspěvek, a zdravotníkům žijícím mimo Rokycany pomoc s hledáním bydlení, a samozřejmě další zaměstnanecké benefity,“ dodal Jiří Kokoška.

Vybudování nového lůžkového oddělení následné péče stálo Plzeňský kraj necelé dva miliony korun.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio