Rokycanská nemocnice prochází postupnou modernizací

4. prosinec 2019

Nemocnice v Rokycanech začala s postupnou modernizací, vyměnila zastaralé postele a noční stolky. Nyní hledá projektanta na rekonstrukci budovy.

Za více než 4,6 milionu korun pořídila rokycanská nemocnice nová lůžka a noční stolky. Lůžka se dají pomocí elektrického ovládače nastavit včetně výšky, náklonu nebo opěrky zad. Každé lůžko má i vlastní hrazdu na přitažení, infuzní stojan a samozřejmě matraci proti proleženinám. Konkrétně šlo o stovku lůžek, s výjimkou dětského oddělení se výměna týká všech lůžkových oddělení.

Podle studie se rekonstrukce vyplatí

Plzeňský kraj si také nechal zpracovat ověřovací studii. Ta ukázala, že je lepší rekonstruovat původní zhruba 60 let starou budovu, než postavit novou. Novostavba by totiž byla o zhruba o 166 milionů korun dražší. V současné době Plzeňský kraj coby provozovatel připravuje výběrové řízení na projektanta.

„Navrhli jsme, aby ta rekonstrukce byla rozložená do etap, zhruba na pět až šest let podle finančních možností plzeňského kraje. Chceme zachovat provoz a počítáme s rozšířením prostor pro rehabilitaci. Počítáme s tím, že se nám podaří rozběhnout oddělení následné péče, pro které nám zatím chybí sestřičky,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková z ČSSD. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou zhruba 400 milionů korun, a pokud vše půjde podle plánu, měly by práce začít příští rok.

Nemocnice investovala do přístrojů

Podstatnou část investice do lůžek pokryl Plzeňský kraj, který aktuálně připravuje i výstavbu nové kotelny a v příštím roce zahájí postupnou rekonstrukci celé budovy. Rokycanská nemocnice už letos pořizovala zdravotnické přístroje v hodnotě přes deset milionů korun. Mimo jiné stacionární skiagraf, defibrilátory, EKG, neinvazivní ventilátor a anesteziologické přístroje a techniku na operační sály.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio