Romské ženy na Černém mostě iniciovaly vznik vlastního spolku

18. prosinec 2023

V Ženském spolku z Čerňáku se pravidelně setkávají romské ženy, Spolek je součástí organizace RomPraha. Ženy zde mají možnost sdílet své znalosti a zkušenosti s ostatními členkami. Spolek se tak stává místem pro sociální změnu a posilování romské komunity na pražském Černém mostě.

„Ženský spolek z Čerňáku funguje díky RomPraha, který nás financuje, poskytuje prostory. Spolek je určený pro ženy v kategorii 50+. S kolegyněmi jsme volily stejnou věkovou hranici jakou máme my proto, abychom si s ženami měly o čem povídat a řešily zhruba stejné problémy. My jsme tzv. sendvičová generace - staráme se jak o děti, tak o rodiče, což nás celkem spojuje.”

„Hlavní ale je, že si ženy o založení spolku samy řekly. Chtěly prostor, kde bychom se mohly scházet a povídat si,” říká Dana Ema Hrušková, jedna ze zakladatelek Ženského spolku z Čerňáku.

Členky od spolku očekávají bohatší kulturní a sportovní aktivity:

„Z první schůzky vyplynulo, že je velký zájem o kulturu - o divadlo, o kino, a dále třeba o plavání. Zkrátka o něco, kam se běžně nedostanou.”

Romské ženy se také podílely na kreativních aktivitách. Společně se svými rodinami vytvářely dušičkové i adventní věnce, stejně jako další vánoční ozdoby.

„Pod vedením lektorky jsme vyráběly dušičkové a adventní věnce. Překvapilo mne, že pro některé ženy to byl jejich první adventní věnec. Další zase přivedly i své muže či vnoučata. Prostě to byl zážitek.”

Navzdory tomu, že spolek zahájil činnost nedávno, má nyní více než 30 členek.

„Ve skupině je 31 žen. Pletení věnců se zúčastnilo 23 žen. Když mohou a nejsou zrovna v práci, přijdou.”

Romské ženy mají v úmyslu účastnit se iniciativ, které jsou zaměřené na zlepšení kvality života v jejich okolí.

„Z naší malé porady o tom, čemu se budeme v příštím roce věnovat, vyplynulo, že bychom se rády zapojily do veřejných akcí jako je např. Den Země, úklid veřejného prostranství, apod.”

Snahou spolku je, aby se ženy staly součástí aktivního života, který je posunuje k rozvoji a motivuje je k dalším aktivitám.

„Myslím si, že by měl směřovat ke spokojenosti a k příkladu druhým. Zajistit pro ženy klid a bezpečí a když přijdou, tak aby se trochu naplnily jejich potřeby tím, po čem touží. To je ona kultura a sport. Chtějí se rozvíjet, což bych jim ráda umožnila.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.