Rooseveltův most projde rozsáhlou opravou

13. květen 2019 07:20

Rooseveltův most, spojující Roudnou s centrem Plzně, projde kvůli zhoršenému stavu mostní konstrukce opravou. Plánovaná uzavírka se posune na čtvrtek.

Roosveltův most v Plzni čeká rozsáhlá rekonstrukce, trvat by měla až do konce listopadu. Plánovaná uzavírka se ale kvůli fotbalovému zápasu posune na čtvrtek. Plzeňská Viktorka hraje ve středu na stadionu ve Štruncových sadech se Spartou, a protože se na to utkání chystá velké množství fanoušků, zkomplikovala by uzavírka dopravu v lokalitě. Město proto vyhovělo žádosti policie a tu uzavírku posunulo. 

Opravu mostu realizuje město Plzeň zastoupené Správou veřejného statku města Plzně. Náklady se pohybují kolem 25 milionů korun včetně DPH. Rooseveltův most se skládá ze tří částí, které mají rozdílné technické řešení. Směrem od centra je to mimoúrovňové křížení s Tyršovou ulicí, dále je to estakáda nad ulicemi Truhlářská a Kamenická a nakonec most přes řeku Mži. „Na celém mostě budou obnoveny vnější železobetonové římsy a části chodníků. Pokud to bude možné, instaluje se částečně zpátky kamenná pásková dlažba s tím, že se poškozené díly dlažby vymění. Bude opraveno zábradlí a ošetřeno novým protikorozním nátěrem a kompletně obnoven povrch vozovky,“ popsal Martin Lukeš ze Správy veřejného statku města Plzně.

Uzavírky se mohou měnit v závislosti na průběhu stavby

V rámci opravy mostu budou vyměněny stávající dožilé mostní závěry ( tj. přechod mostovky na pevnou opěru). Nosnou konstrukci i spodní stavbu mostu přes Tyršovu ulici stavebníci očistí a poté poškozená místa opraví a natřou ochranným nátěrem. U mostu přes Mži provedou výměnu poškozených částí kamenného obkladu a celou konstrukci rovněž nově natřou. Opraví také schodiště z mostu směrem do Kamenické ulice.

Opravy mostu si vyžádají dlouhodobou výluku dopravy vedené na mostě a omezení dopravy pod ním v Tyršově ulici. „V 1. etapě oprav bude most zcela uzavřen pro veškerou dopravu kromě MHD, provoz bude veden po objízdné trase, tedy přes most generála Pattona.  Ve druhé etapě bude most zcela uzavřen pro veškerou dopravu, a to do 28. srpna,“ přiblížil Martin Lukeš. Dále se počítá s částečným omezením v ulici Tyršova pod mostem. Omezeny a uzavřeny budou také chodníky.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio