Rozhledna v Černošíně nebude. Zastupitelé projekt zastavili

5. listopad 2019 07:20

Jako schody do nebe měla podle původních návrhů vypadat rozhledna v Černošíně na Tachovsku. Stavbu 22 metrů vysoké vyhlídkové věže na Vlčí hoře nad městem připravovala tamní radnice dva roky. Rozhledna ale nakonec nad Černošínem nevyroste, nebo alespoň ne v nejbližších letech. Obecní zastupitelstvo vystavilo celému projektu stopku.

Přímo na vrcholu Vlčí hory, ve výšce 704 m byla vytyčená parcela, kde rozhledna měla stát. Bylo více nápadů na její podobu, ten nejlepší vybírali sami občané. „Rozhledna měla mít čtvercový základ a kovovou konstrukci. Otevřena by byla celoročně a měla být bezobslužná,“ vysvětlil starosta Černošína Miroslav Plincelner.

Z Vlčí hory je vidět Šumava, Mariánské Lázně, Slavkovský les, Český les a za dobrého počasí by se dalo dohlédnout i do Plzně.

Příprava stavby rozhledny trvala zhruba dva roky. Starosta má v kanceláři plnou krabici a šanon kompletní dokumentace. Město už mohlo žádat i o dotaci. „Územní rozhodnutí jsme dotáhli do zdárného konce a v této fázi, kdy jsme měli začít stavební řízení, se zastupitelstvo rozhodlo, že pokračovat nebudeme,“ řekl starosta.

Jenom vylézt na rozhledu a zase odejít, je prý málo

Zastupitel Lukáš Melč sice stejně jako starosta kandidoval za Sdružení nezávislých kandidátů Evropské demokraty, na rozdíl od starosty ale rozhlednu nechce. „Z pohledu ekonomiky města je to ztrátový podnik. Nemáme infrastrukturu k tomu, abychom nalákali návštěvníky nejenom na rozhlednu, ale ještě na něco jiného. Můžou se přijet podívat, vystoupají si nahoru, rozhlédnou se a zase půjdou pryč. Nepřinese to nic jiného, než neplacenou návštěvu rozhledny. Nepokryly by se náklady na provoz ani na údržbu takového zařízení,“ popsal své důvody Lukáš Melč.

A podobně jako na radnici, mají na rozhlednu různé názory i lidé v ulicích. „My už tam stejně nedojdeme, myslím, že je to zbytečné,“ řekla seniorka, která si nepřála zveřejnit své jméno. Černošínská rodačka Veronika Varousová naopak rozhlednu chce: „Určitě by to bylo fajn, a to i pro ostatní lidi v okolí, aby se pokochali okolní krajinou.“

Zastupitelé se ke stavbě rozhledny mohou vrátit. Územní rozhodnutí platí dva roky. Pak je možné žádat o jeho prodloužení.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio