Rozhlednu a svatostánek v jednom můžete navštívit na Mařském vrchu u Vimperka

22. březen 2018
Česko – země neznámá

Mařský vrch u vesnice Svatá Máří jen tak nepřehlédnete. Zhruba sto metrů od jeho vrcholu se tyčí konstrukce mohutného televizního vysílače. Kopec je ale zajímavý i ze dvou jiných důvodů. První představuje skála nazvaná Kamenné moře, druhý unikátní stavba rozhledny a kaple v jednom.

Kamenné moře je vlastně skála rozpadlá na jednotlivé balvany. Má délku kolem 150 metrů, šířku 40 metrů, a když se na ni z dálky nebo z výšky rozhledny zadíváte, zjistíte, že svými tvary skutečně připomíná rozbouřenou vodní hladinu. Od roku 1989 je celý útvar prohlášen za přírodní památku.

S myšlenkou postavit na Mařském vrchu zajímavě řešenou rozhlednu, respektive kapli s vyhlídkovou věží, přišel farář a archivář František Teplý, který trávil penzi v nedalekých Malenicích. V roce 1935 byl položen základní kámen a ještě téhož roku stavba stála.

Dvanáct metrů vysoká rozhledna s přilehlou kaplí svatého Václava vznikla podle projektu Jindřicha Krejsy ze Štítkova, který za návrh nechtěl žádný honorář. Farář František Teplý stavbu z velké části zaplatil ze svých vlastních úspor.

V šedesátých letech minulého století došlo k devastaci stavby, na věži se zřítila střecha a vše bylo v žalostném stavu. Poničena byla i křížová cesta vedoucí k vrcholu. Od roku 2004 je ale vše vzorně opraveno a v kapli se dokonce čas od času konají svatby.

Kostelík na vrchu stojí na okraji tak zvaného kamenného moře

Na vrchol Mařského vrchu je to z nedaleké Svaté Máří zhruba tři kilometry po červené turistické značce. Trasa je nenáročná a dobře schůdná. Dá se rovněž dojet autem až pod vrchol k televiznímu vysílači. Ke kapli s rozhlednou to je pak už jen 100 metrů, navštívit ji můžete kdykoliv po celý rok.

autor: Filip Černý
Spustit audio