Rozhodnutím o opravě Komorního divadla zůstanou v DJKT zachovány čtyři soubory

9. září 2005

Plzeň bude rekonstruovat Komorní divadlo, druhou největší stálou scénu ve městě. Stavbu nového kulturního stánku, který by si vyžádal 700 milionů až jednu miliardu, tak zastupitelé definitivně shodili ze stolu. Podle primátora Miroslava Kalouse jde však o rozhodnutí historické, protože Plzeň tak jednoznačně podpořila zachováni všech čtyřech souborů - opery, baletu, činohry a operety a muzikálu. Po jednání zastupitelstva náměstkyně primátora pro kulturu Marcela Krejsová uvedla, že do konce roku budou zpracovány dvě variantní studie, které teprve dají odpověď na cenu rekonstrukce.

Podle ekonomického náměstka Vladimíra Duchka by radnice mohla začít divadlo přebudovávat nejdříve v roce 2007 a cenu obnovy odhadl velmi hrubě na 200 až 300 milionů korun.

Zastupitelé rozhodli, že město dopracuje osm let starou studii, podle které by divadlo mohlo využít sousedící objekt na Americké třídě. Ten nyní obývá Právnická fakulta Západočeské univerzity, která se příští rok přestěhuje do opravené budovy v sadech Pětatřicátníků.

Logo

Stav divadla je dlouhodobě špatný, zejména proto, že nemá požadované protipožární zabezpečení. Kulisy se vozí přes soukromý objekt, nevyhovuje zázemí a zkušební prostory jsou nedostatečné. Budova v Prokopově ulici sloužila do roku 1965 jako kino. V roce 1980 byla rozšířena o montovanou konstrukci. Ta by se podle druhé varianty zbourala a administrativa divadla by se mohla přesunout do budovy na Americké.

Aktualizovanou studii budou zastupitelé projednávat nejdéle v únoru příštího roku. Stavební povolení má být nejdéle do srpna 2008, stavba má trvat maximálně do srpna 2011. Primátor Miroslav Kalous je rád, že po šesti letech, kdy se šířily se pouze chiméry o multifunkčních budovách, vyjádřili zastupitelé podporu finančně méně náročné rekonstrukci a nejraději by viděl jako nejrozumnější sumu kolem 200 milionů korun. Divadlo by nemělo být dražší než oprava památkové Měšťanské besedy, kde se musely restaurovat fresky a která stála 300 milionů korun.

Logo
autor: Jiří Blažek | zdroj: ČTK
Spustit audio