ŘSD letos čeká zprovoznění obchvatu Klatov nebo zahájení stavby obchvatu Přeštic

3. leden 2024 19:30

Obchvat Klatov nebo průtah Železnou Rudou. To jsou jen některé stavby, které letos v Plzeňském kraji dokončí Ředitelství silnic a dálnic. Další stavby připravuje.

V Plzeňském kraji i letos budou pokračovat velké dopravní stavby a s tím spojené uzavírky a omezení. Jedno takové čeká na řidiče i v šumavské Železné Rudě. Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) a město tam dokončí poslední část průtahu. „Na jaře se práce v tomto úseku posunou do finále. Na tuto dobu stanovíme objízdné trasy, řidiči budou o všem včas informováni,“ uvádí starosta Železné Rudy Filip Smola. Celý průtah „Střed“ bude stát 70 milionů korun, z toho 15 milionů zaplatí město, zbytek ŘSD.

ŘSD letos v rámci kraje čekají i mnohem větší stavby – například obchvat Klatov za zhruba 900 milionů korun bez DPH. „Zprovoznění celé stavby plánujeme na podzim tohoto roku. Nyní máme rozestavěné v podstatě všechny mostní konstrukce, ty bychom měli dokončit v polovině roku. Na hlavní trase máme hotové násypy, v některých úsecích chybí dodělat konstrukční vrstvy. Pak už bude zbývat jen celý obchvat připravit na zprovoznění,“ popisuje vedoucí úseku výstavby Správy Plzeň ŘSD Michal Bárta.

Další na pořadu dne je obchvat Přeštic. Se stavbou dlouhou přibližně 5,3 kilometru by se mělo začít letos na podzim. Plynule naváže na stavbu 1/27 Šlovice–Přeštice, která bude v tomto čase zprovozněna. Obchvat by měl být dokončen v roce 2026 nebo 2027. Letos chce ŘSD také začít s přestavbou okružní křižovatky u Makra v Plzni nebo vysoutěžit dodavatele stavby obchvatu Plas.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio