Růženka opustila Zoo Plzeň. V Basileji na ni čeká nosorožec Orys

11. září 2019 09:35

V úterý dopoledne odjela samice nosorožce indického Růženka z Plzně do zoo v Basileji. Bude žít v jednom z nejlepších pavilonů pro nosorožce indické v Evropě. Převoz měla na starosti transportní společnost Zoo Dvůr Králové, která má mnohaleté zkušenosti s převážením nosorožců. Na Růženku čeká v jejím novém domově stejně starý samec Orys.

Růženka, která má v plemenné knize i jméno Shakti, se narodila 5. února 2017 jako druhé mládě nosorožce indického, narozené v plzeňské zoo. Její matkou je jedenáctiletá Manjula, pocházející z Tierparku Berlín a otcem Baabuu, který se narodil právě v Basileji a v listopadu mu bude 15 let.

V posledních týdnech Růženka trénovala ranní oddělování od matky, takže když nastal den D, byla v transportní bedně bez problémů za deset minut. Nastoupila na hlasovou výzvu své ošetřovatelky, jak měla natrénováno. „Bylo to pro ni něco nového, trošičku se bála, ale za pomoci pamlsků prošla koridorem do bednu relativně v klidu,“ popsala zooložka Miroslava Palacká. Manipulátor potom odvezl bednu i s Růženkou k nákladnímu automobilu a naložil na korbu. Na cestu dostala Růženka mírná sedativa, která ji po celou dobu transportu udržela v klidu.

Proč se Plzeň s Růženkou rozloučila?

„Když mládě dosáhne věku dvou let, osamostatňuje se a opouští rodiče. V zoologických zahradách to znamená cestu do jiné zoo,“ vysvětluje tiskový mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba a dodává: „Se samcem Orysem o sobě budou vědět, ale nejméně 3 - 5 let k sobě nebudou připuštěni.“

Podle fanouškovského webu milovníků nosorožců je nyní v Evropě 39 samců a 37 samic nosorožce indického ve třiceti zoologických zahradách. V roce 2017 a 2018 došlo v Evropě k pěti porodům, letos zatím k jednomu. Plzeňská zoo je jediný chovatel tohoto druhu v ČR v současnosti a celkem třetí, která rozmnožila nosorožce. Dalšího mláděte se dočkáme až po doporučení koordinátora EEP k připuštění.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň