Rychlíkem z Prahy do Plzně za hodinu a 20 minut

27. září 2017

Od prosince příštího roku bude cesta rychlíkem z Plzně do centra Prahy rychlejší než cesta autobusem. Doba jízdy se zkrátí až o 15 minut díky nové trati mezi Rokycany a Plzní, která bude hotová do konce příštího roku.

„Po roce 2022 by se měl modernizovat poslední úsek mezi pražským Smíchovem a Berounem, čímž se jízda zkrátí pod hodinu,“ řekl Milan Majer ze Správy železniční dopravní cesty.

Další části třetího železničního koridoru z Plzně do Prahy už jsou hotové. „Na každém dokončeném úseku se ušetřily nějaké minuty a už dnes ta úspora dělá zhruba půl hodiny, což je hodně," uvedl Majer.

Do prosince 2018 bude hotová nová trať Rokycany - Plzeň za pět miliard korun. Její součástí je železniční tunel u Ejpovic, který je se 4,1 kilometru nejdelší v ČR a má se jím jezdit rychlostí až 200 kilometrů za hodinu.

Z Plzně do Rokycan za pár minut

Nová trať z Rokycan do Plzně bude o šest kilometrů kratší než současná a bude měřit 14 kilometrů. „U rychlíků se jízdní doba zkrátí až o 12 minut (ze současných 20 minut), u osobáků do osmi minut," uvedl Majer. Ministr dopravy Dan Ťok dokonce v květnu u ejpovického tunelu pro ČTK uvedl, že zkrácení bude až 15 minut.

Šéf SŽDC Pavel Surý uvedl, že nová trasa Beroun - Praha by mohla být hotová do deseti let. Cesta z Prahy do Plzně by se pak dostala pod 45 minut. Stát i na tuto stavbu počítá s penězi z Evropské unie.

„Nebudou v té (současné) velikosti, ale určitě budou. Pokud ne, tak bude možnost využít třeba PPP projekt nebo spojeného financování, které dnes EU nazývá blending, tedy využití soukromých peněz," uvedl.

Současná trasa u Berounky bude po výstavbě nového úseku dále fungovat pro regionální a pomalejší nákladní dopravu.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio