S hnutím ANO už o vládní koalici v Plzeňském kraji nikdo jednat nechce

14. říjen 2020 13:20

Další jednání o vládní koalici v Plzeňském kraji bude pokračovat v pátek. Potenciální koalice čtyř stran ODS, TOP 09, STAN a Piráti by měla v 45 členném zastupitelstvu celkem 25 křesel.

Vítězné hnutí ANO získalo ve volbách 12 mandátů, druhá ODS má 11 křesel, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech, SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM má dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, po sečtení hlasů se následně dohodli STAN a Piráti, že budou jednat o možné koalici s dalším partnerem společně. Strany se však po úterním vyjednávání dohodly, že v dalším jednání budou pokračovat v pátek odpoledne. STAN a Piráti už v sobotu po jednání ODS s TOP 09 prohlásili, že nebudou už o možné koalici jednat s ANO jako s vítěznou stranou.

Hejtmankou by se mohla stát Ilona Mauritzová

Občanským demokratům, kteří kandidovali s TOP 09, nabídli STAN a Piráti v případné koalici místo hejtmana. V případě dohody těchto čtyř stran by se tedy hejtmankou stala poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová, která kandidátku ODS v krajských volbách vedla. Jako bývalá děkanka Fakulty zdravotnických studií v Plzni má mít zřejmě v gesci zdravotnictví. Další tři místa v radě by měli zástupci ODS a TOP09. Zbývajících pět míst v radě by připadlo Starostům a Pirátům.

Zatím se však neví, zda už v pátek bude koalice definitivně dohodnutá. „Uvidíme, jak se vzájemně vyjádříme ke gescím. Čeká nás i nějaká debata o programu, takže to nechávám otevřené,“ sdělil hlavní vyjednavač za ODS Martin Baxa.

Právě krajské zdravotnictví je podle některých vyjednavačů stěžejním tématem, kde vidí strany největší problémy. Tyto čtyři strany už vytvořily zdravotnický tým, který se z 90 % shodl na koncepci. Nemají zájem privatizovat, prodávat ani pronajímat žádnou ze šesti krajských nemocnic. Zda si kraj vezme pod křídla sušickou nemocnici, která je teď v rukou města, bude probírat tým pro zdravotnictví a další experti. Strany se teď snaží navzájem domluvit, která z nich by mohla vést který resort jako finance, dopravu, zdravotnictví, školství a další.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio