S obnovou hradu Hartenberg pomůžou kastelánu Loosovi skřítci

12. srpen 2024 14:35

Když se v roce 1997 poohlížel Bedřich Loos po novém bydlení, zaujal ho inzerát, že v Hřebenech na Sokolovsku je k mání zřícenina hradu Hartenberg. Tak jí koupil. Na Hartenbergu sice nakonec nebydlí, ale už přes 20 let ho opravuje. Zříceninu se mu v posledních letech povedlo změnit zase na hrad. Tedy přesněji na opravovaný hrad. Obnově pomáhá i zájem veřejnosti, a to jak návštěvníků hradu, tak kulturních akcí.

Během let dostal za svojí snahu, která je na komplexu v obci Hřebeny dobře vidět, celou řadu ocenění. Třeba prestižní cenu, kterou uděluje NPÚ - Patrimonium pro futuro za záchranu památky nebo cenu Via Bona v kategorii Srdcař. Stal se také Dobrovolníkem roku a držitel Zlaté cihly. „Chtěl bych, aby Hartenberg sloužil bohulibým projektům a aktivitám, které mají smysl. A to se zatím, myslím dařilo,“ řekl kastelán Loos, který vytvořil stavební tým ze sociálně vyloučených lidí a spolu s nimi vydělává na opravu Hartenbergu při obnově dalších památek.

Kastelán Bedřich Loos na hradě Hartenberg

Letos o prázdninách byl Bedřich Loos mezi 150 pozvanými, které hostil ve spolupráci s nadací VIA prezident Petr Pavel na zámku v Lánech, na schůzku pro nadšence, kteří jsou aktivní a rozvíjí komunitní život v regionech.

Příběh obnovy hradu neodmyslitelně spojený s životním příběhem Bedřicha Loose si můžete poslechnout v rozhlasovém příspěvku. Anebo zkusit jeho část prožít přímo s kastelánem a dalšími lidmi na hradě. „Je to projekt na 174, takže jste srdečně zváni na závěrečný mejdan,“ vtipkuje s návštěvníky Loos a nezastírá, že opravy budou trvat ještě roky.

Ti, kdo by chtěli na veřejnosti otevřený hrad dorazit, mohou přijet i dřív. Třeba koncem září. „Plánujeme spolupráci s Tomášem Klusem a pozveme na dětský muzikál Ať žijí duchové!“ avizoval Bedřich Loos, kterému tak s obnovou hradu pomohou skřítci jako ve filmu, na jehož motivy vznikl muzikál. Jestli pomohou kouzla a čáry, si Bedřich Loos není úplně jistý, ale počítá s tím, že pomůže zájem o představení i obnovu hradu.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio