Sací bagr pomáhá při závalech i nehodách nákladních aut a vlaků

6. září 2019 10:35

Zřejmě největší vysavač v Česku mají k dispozici hasiči. Pořídil jim ho stát za 9 milionů korun. Jedná se o sací bagr, který využívají třeba při závalu osob. Speciální zařízení sice využívají hasiči už několik let, ale teprve v těchto dnech ho představili médiím.

Nákladní auto s velikou hadicí – tak by se dal zjednodušeně popsat sací bagr. Jedná se o předimenzovaný vysavač na nákladním podvozku, který má sací výkon 42 tisíc m3 za hodinu.

„Je schopen sát suť, bahno, cihly, vodu, kaly. Prostě cokoli, co se vejde do hubice o průměru 250 mm. Stroj může pracovat v hloubce až 12 metrů a až 26 m do dálky. Sběrná nádoba má objem 8 m3. Nejvíce se stroj využívá při závalech nebo při nehodách cisternových vozů,“ popisuje Lukáš Kmec z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Sací bagr využívají sice hasiči, ale patří Správa státních hmotných rezerv, jejíž předseda Pavel Švagr doplňuje: „V letošním roce tento sací bagr zasahoval nedaleko Plané u Mariánský Lázní při nehodě nákladního vlaku, který vezl vápenec. Další zásah byl ve Velkých Pavlovicích při závalu mladého muže ve studni. Na začátku roku pomáhal vyprostit člověka, kterého zavalila zřícená stěna.“

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň