Santiniho perle chybí už jen inventář

Rekonstrukce barokního kostela v bývalém klášteře v Mariánské Týnici na severu Plzeňska je téměř u konce, chybí doplnit inventář. Původní zařízení je zatím rozmístěno v různých kostelech ve středních i západních Čechách. Celý objekt proboštství s kostelem a ambity se začal opravovat před deseti lety. Oprava stála přes 30 milionů korun. Rekonstrukci hradí stát i kraj. Zbývá dokončit parkoviště a restaurátorské práce, udělat jiný vstup do muzea, úpravy zeleně. Vše by mohlo být v plném lesku do dvou let.

Jak uvedla ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska Irena Bukačová, zatím není jasné, zda bude Mariánská Týnice , kde muzeum sídlí už 52 let, o původní inventář usilovat. Není zřejmé, zda se pokusí dostat některé původní věci nazpět, nebo zda část vybavení získá z jiných kostelů, které už nejsou v provozu. Je totiž nutné vést v patrnosti i to, že se v kostele pořádají akce různého druhu a podle toho zařízení přizpůsobit. V kostele se konají svatby, koncerty a divadelní představení.

Původní kazatelna a varhany z Mariánské Týnice jsou v Žebráku na Berounsku, oltáře v Příbrami, lavice v Kralovicích. Irena Bukačová se domnívá, že vrátit by se měla například katazelna. I když se z ní dnes už nekáže, do kostela patří.

Mariánská Týnice

Mariánská Týnice je slavné poutní místo v západních Čechách. Kostel Zvěstování Panny Marie s proboštstvím a ambitem byly postaveny podle projektu Jana Blažeje Santiniho. Svoji dnešní podobu získal objekt v 18. století. Začátkem 20. století, když byl ve vlastnictví rodu Metternichů, zchátral natolik, že se zřítila kupole kostela. Nynější rozsáhlé opravy začaly v 90. letech 20. století.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio