Sarajevský atentát: Poslední slova Františka Ferdinanda d´Este patřila jeho milované ženě

Když František Ferdinand d´Este odjížděl na vojenské manévry do Sarajeva, netušil, že už se z nich nevrátí. Jeho cestu, na které ho výjimečně doprovázela i manželka Žofie, provázela celá řada nešťastných náhod a trestuhodných opomenutí.

Hned zvolené datum návštěvy se krylo s pro Srby velmi důležitým svátkem sv. Víta, který připomíná bitvu na Kosově poli, svedenou s tureckými vojsky. V roce 1914 ale bylo okupující mocností Rakousko-Uhersko. Také byla velmi nedbale zajištěna bezpečnost následnického páru, přestože všem muselo být jasné, že vstupují na velmi horkou půdu.

Když 28. června roku 1914 kolona automobilů projížděla po sarajevském nábřeží, hodil na ni jeden z atentátníků bombu, která však vybuchla pod jiným vozem a císařský pár neutrpěl žádná zranění. Zdravý rozum velel okamžitě město opustit – následník však vydal rozkaz jet do nemocnice navštívit raněné, a poté pokračovat v naplánované cestě.

Řidič jeho vozu ale nedostal instrukce o nové trase, a tak se stalo, že vjel do cesty dalšímu ze skupiny atentátníků. Gavrilo Princip několika výstřely z krátké vzdálenosti manžele smrtelně zranil. Poslední slova Františka Ferdinanda d´Este patřila jeho milované ženě: „Žofinko, Žofinko, neumírej! Zůstaň naživu pro naše děti!“

Zemřeli však oba a měsíc po atentátu vypukla první světová válka.

Spustit audio