Sběrem elektroodpadu ušetřili obyvatelé Plzeňského kraje 880 tisíc litrů ropy

18. leden 2012

Třídění odpadu má v České republice i v krajích samotných na starost několik různých firem. Konkrétně na recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů spolupracuje Plzeňský kraj už skoro dva roky se společností Elektrowin. Společně informují obyvatele regionu jakým způsobem je možné elektrospotřebiče recyklovat a jak je to užitečné.

V rámci spolupráce Plzeňského kraje se společností Elektrowin ve sběru elektroodpadu dokázali obyvatelé kraje za loňský rok odevzdat k recyklaci 1 500 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Tím se podařilo ušetřit až 9,1 milionů kWh elektřiny a 880 tisíc litrů ropy. Každý obyvatel kraje loni v průměru odevzdal 2,6 kilogramů elektroodpadu.

Největší podíl už tradičně tvořila chladící zařízení. Češi jsou v jejich recyklaci pátí nejlepší v Evropě. Ve zpětném odběru drobných spotřebičů ovšem za Evropou zaostáváme. Přístroje typu holicích strojků a fénů bohužel stále více než třetina obyvatel vyhazuje do kontejnerů na směsný odpad.

Svou roli na velmi dobrých výsledcích sběru elektroodpadu v Plzeňském kraji hrají také tzv. wintejnery. Tyto velkoobjemové kontejnery umožňují občanům odkládat např. chladničky, pračky, sekačky, ale i drobná elektrozařízení typu vrtaček, brusek, holicích strojků apod. Spotřebiče jsou do doby jejich odvozu k recyklaci chráněny proti demontáži i krádeži.

K významným a úspěšným projektům Elektrowinu patří Recyklační hlídka. Jejím cílem je na základních a středních školách učit děti zábavnou formou o nezbytnosti recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Plzeňský kraj navštívila Recyklační hlídka už třikrát a sice Gymnázium Stříbro, 28. ZŠ Plzeň a Základní školu Ejpovice. V dalším pololetí se chystá do Železné Rudy, do Úterý a Přimdy.

Logo

Recyklační hlídka navazuje na ekologický projekt Ukliďme si svět!, do kterého je zapojeno přes 200 tisíc žáků z více než 700 základních a středních škol po celé republice. V Plzeňském kraji byla v loňském roce ve sběru elektroodpadu nejúspěšnější Základní škola v Ejpovicích. V přepočtu na jednoho žáka se tam podařilo nasbírat 46,5 kilogramu elektrospotřebičů.

autor: mkl
Spustit audio